Z porušenia liečebného režimu vyvodí Sociálna poisťovňa sankcie

V roku 2014 bolo Sociálnej poisťovni doručených 471 podnetov na kontrolu dodržiavania liečebného režimu od ošetrujúcich lekárov. Od zamestnávateľov bolo zaslaných 1709 podnetov a od iných fyzických osôb, resp. právnických osôb bolo doručených 661 podnetov. Celkovo zamestnanci Sociálnej poisťovne vlani skontrolovali 112.390 poistencov, či dodržiavajú liečebný režimu stanovený lekárom. Sociálna poisťovňa preto opätovne upozorňuje poistencov, že počas trvania dočasnej pracovnej neschopnosti sú povinní dodržiavať liečebný režim určený ošetrujúcim lekárom. Pri jeho porušení je poistenec sankcionovaný vylúčením nároku na výplatu nemocenského odo dňa porušenia liečebného režimu do skončenia dočasnej pracovnej neschopnosti, najviac v rozsahu 30 dní od porušenia liečebného režimu.
Ak sa poistenec dopúšťa porušovania liečebného režimu opakovane, 30 dní vylúčenia nároku na výplatu sa počíta od každého dňa, v ktorom bol liečebný režim porušený. Porušenie liečebného režimu môže Sociálna poisťovňa zistiť buď priamo pri kontrole určeným zamestnancom, alebo aj dodatočne na základe oznámenia inej fyzickej osoby alebo právnickej osoby, prípadne na základe údajov evidovaných v informačnom systéme Sociálnej poisťovne o výkone zárobkovej činnosti. 
K porušeniu liečebného režimu dochádza najmä vtedy, ak poistenec vykonáva počas PN-ky činnosť, na ktorú bol uznaný dočasne práceneschopným. Pri určovaní liečebného režimu môže ošetrujúci lekár povoliť poistencovi vychádzky, ak to umožňuje povaha choroby. Čas vychádzok a zmenu miesta pobytu ošetrujúci lekár zaznamená, ak ich povolil, na potvrdení o dočasnej pracovnej neschopnosti a v zdravotnej dokumentácii dočasne práceneschopnej osoby.
TASR informovala Sociálna poisťovňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy