Keď byrokrati regulujú podnikanie: Nenávidí Európa len Google, alebo celú Ameriku?

, Quartz Foto: SITA

V rovnaký deň, keď európske regulačné orgány podali formálne protimonopolné obvinenia proti spoločnosti Google, oznámili aj spustenie nového vyšetrovania v prípade operačného systému Android, zhodou okolností od rovnakej spoločnosti. Google už čelí pokutám v niekoľkých európskych krajinách z roku 2012, za kauzu zmeny ochrany osobných údajov.

Politické pokusy odstaviť v Európe Google neustále pribúdajú. Stačí sa pozrieť na návrhy dokumentov Európskej únie na reguláciu Google, alebo nedávne hlasovanie Európskeho parlamentu. Tieto úsilia sa vo všeobecnosti obracajú proti Silicon Valley. Ale reakcia na dominantné postavenie a správanie sa spoločnosti Google v Európe nepredstavujú jednohlasné rozhodnutie. Tieto hlasy pochádzajú z rôznych odvetví Únie, z členských štátov, ktoré zastupujú svoje vlastné národné záujmy skôr ako tie európske, a dokonca aj zvnútra rôznych odvetví Európskej komisie, výkonného orgánu EÚ.

Dôležitejšia je ale otázka, či európskych byrokratov nezachvátila vlna antiamerikanizmu, ako to tvrdia mnohí z kritikov európskych postojov voči Googlu. Európski úradníci vidia v roztrieštenosti Európy hlavný dôvod, prečo na kontinente nikto nedokáže súperiť s Googleom. Napriek tomu, že ide o 500 miliónový trh. Americké firmy majú jednotný súbor pravidiel, ktorými sa riadia na domácom trhu s 300 miliónmi ľudí. Naopak v Európe sa musia európske firmy prispôsobovať rôznej legislatíve a daňovým zákonom 28 členských štátov. Už dnes, 6. mája, by mala Európska komisia predstaviť svoju stratégiu pre vyhladenie týchto vrások, cieľom ktorej je vytvoriť jednotnejšie digitálne hospodárstvo pre Európu.

Je hlavným cieľom Komisie napodobniť americký model, alebo zničiť americké spoločnosti ako Google?  Niet pochýb o tom, že tak ako v Bruseli, aj vo Washingtone DC už dostal tento protimonopolný prípad politické zafarbenie. Ale obvinenia z antiamerikanizmu v kontexte tohto prípadu sa zdá byť neopodstatnené. Po prvé, mnohé z dvoch tucta sťažovateľovi sú americké spoločnosti, medzi inými aj Microsoft, ktorý míňa omnoho viac na lobovanie v EÚ ako Google. Navyše podanie formálne obvinenia dáva Googlu možnosť reagovať. To znamená, že Google môže nakoniec „postaviť“  EÚ pred súd, ak sa bude domnievať, že sa postupovalo nespravodlivo.

Margrethe Vestagerová
Dánska komisárka Európskej únie pre súťaž Margrethe Vestagerová zvolila hneď na začiatku svojho nástupu ostrý postoj proti monopolom, ako sú Google či Gazprom. Je to sofistikovaná politička, ktorá nereprezentuje "žiadnu nenávisť“ a nemá prečo bojovať s Googleom. To skôr iný muž nesie možno najväčšiu zodpovednosť za americký poplach. Je ním Günther Oettinger, európsky komisár na rovnakej úrovni ako Vestagerová. Má na starosti digitálnu ekonomiku v Európe. Veľmi  rýchlo si dokázal urobiť meno, ako útočník voči Google, keď vyhlásil, že "keby nebol proti dohode, prípad Google by bol urovnaný už v marci." Argumentoval nasledovne. "Nesmie sa stať, že Google v budúcnosti začne vyrábať produkty, ako sú automobily alebo televízory a európske spoločností aj naďalej budú zohrávať len úlohu dodávateľa." Oettinger s takýmito vyjadreniami nie je popuárny ani v kruhu tých, ktorí by najradšej videli Google na kolenách. Obviňujú ho z presadzovania nemeckých záujmov a zasahovania do oblastí mimo jeho kompetencie. "Želal by som si, aby držal hubu a odišiel," vyjadril sa anonymne istý bruselský právnik.

Guenther Oettinger
Ale Oettinger sa nikam odísť nechystá. Je to komisár s najväčšou mierou vplyvu na program "jednotného digitálneho trhu", spolu s Andrusom Ansipom, bývalým premiérom Estónska a Dánkou Vestagerovou. Ambiciózna stratégia chce zbúrať on-line bariéry tak, ako pred časom padli bariéry fyzické v rámci únie, ktoré bránili voľnému pohybu tovaru a služieb, kapitálu a osôb. Tento proces už zahŕňa viac ako tucet oddelení, ktorým šéfuje Oettingerova kancelária. Ale v konečnom dôsledku je to Ansipova zodpovednosť, ktorý viac sympatizuje s technologickými spoločnosťami. Podľa údajov, ktorá zaslala jeho kancelária pre Wall Street Journal, je iba 21 z 81 spoločností amerických, na ktoré sa vzťahujú protimonopolné rozhodnutia uvalené medzi rokmi 2010 a 2014. "Americké podniky môžu mať dominantné postavenie, dokonca môžu byť aj monopolmi tu v Európskej únii na základe našich predpisov. Ale nikto nemá právo zneužívať svoje dominantné postavenie," povedal Ansip pre WSJ.

Andrus Ansip
Ansip dostal mandát "urobiť z Európy svetovú špičku v oblasti informačných a komunikačných technológií." Tento politik vie, že najlepší spôsob, ako to dosiahnuť, nebude to, že začne napádať americké firmy, aj keby na to existovali dôvody. Cieľom je zlepšiť podmienky pre podniky, aby dokázali v Európe rásť. Byrokrati tak majú v rukách tromf, ktorý by dokázal opraviť vnímanie antiamerikanizmu, ktoré v ostatnom čase v EÚ rastie.

Súvisiace články

Aktuálne správy