Americké koncerny sa vlani vzdialili európskej konkurencii

Najväčšie európske koncerny zaostali vlani za americkou konkurenciou vo výnosoch, v zisku a rentabilite. Informuje o tom rakúsky denník Die Presse. Štyri z piatich amerických koncernov dosiahli medziročne lepšie kľúčové ukazovatele.
Tristo najväčších európskych firiem dosiahlo vlani o 0,5 % nižšie výnosy než v roku 2013 a zisk im súčasne klesol o 4 %. Rovnaký počet ich amerických konkurentov zaevidoval rast príjmov o 4,1 % a zisku o 1 %. Denník sa odvoláva na štúdiu spoločnosti EY.
Kým v Európe zaznamenalo pozitívny vývoj v tržbách 58 % firiem, v USA bolo takých 79 %. Podobný vývoj sa vlani zaznamenal aj v tvorbe zisku.
Skupina 300 najväčších európskych spoločností dosiahla vlani výnosy 7,1 bilióna eur a prevádzkový zisk 624 miliárd eur, rovnaký počet amerických firiem dosiahol výnosy 8,2 bilióna eur a zisk 952 miliárd eur.
Európske spoločnosti napriek ľahkému hospodárskemu zotaveniu nedosiahli zásadný obrat svojho vývojového trendu. V Európe pretrvávajú štrukturálne problémy. Medzi hlavné patria vysoká nezamestnanosť, vysoký štátny dlh a slabo vyspelá inovačná a firemná kultúra. Americkej ekonomike pomáhajú nízke ceny energií a podpora konjunktúry.
V Európe dominujú podniky „starej ekonomiky“. Výnosmi sú najsilnejšie ropné spoločnosti Royal Dutch Shell a BP a na treťom mieste Volkswagen. V Spojených štátoch je najsilnejší obchodný koncern Wall-Mart, za ním nasleduje Exxon Mobil. Konglomerát Berkshire Hathaway Warrena Buffetta vytlačil z tretej pozície ropný koncern Chevron.
Tento rok by si však mali posilniť pozíciu európske spoločnosti. Uviedol to spolupracovník EY Rakúsko Gerhard Schwartz. Tvrdí, že im pomôže pokles kurzu eura. Trend sa najvýraznejšie prejaví v koncernoch, ktoré dosahujú významnú časť príjmov na mimoeurópskych trhoch.

Súvisiace články

Aktuálne správy