Dohoda medzi Ruskom a Ukrajinou o plyne by mala byť uzavretá do leta

Podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič vyhlásil, že jeho cieľom je uzavrieť rokovania s Ukrajinou a Ruskom o predĺžení dočasnej dohody týkajúcej sa ceny plynu do leta, aby sa zabezpečili dodávky plynu do únie počas budúcej zimy a neskôr. Informovala o tom agentúra Reuters.
Cez Ukrajinu prúdi do Európskej únie (EÚ) asi polovica ruských dodávok plynu. Medzi Moskvou a Kyjevom je dlhodobý cenový spor týkajúci sa dodávok plynu, ktorý vlani vyústil do zastavenia dodávok Ukrajine. Do leta v tomto prípade znamená do augusta, keď majú európske inštitúcie dovolenku.
EK sprostredkovala rokovania medzi Moskvou a Kyjevom, ktorých výsledkom je dočasná dohoda. Šefčovič však chce dosiahnuť jej predĺženie až do arbitráže v Štokholme, ktorej výsledkom by malo byť trvalé riešenie, čo sa očakáva niekedy koncom roka 2016.
EK chce predĺžiť dohodu vyrokovanú vlani v zime bývalým komisárom EÚ pre energetiku Güntherom Oettingerom. „Dúfam, že sa nám to podarí uzavrieť do leta,“ povedal dnes Šefčovič v Bruseli na margo rokovaní medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré sprostredkúva EK.
Rusko s platnosťou od 1. apríla súhlasilo s trojmesačným predĺžením zľavy na plyn pre Ukrajinu. Šefčovič podľa vlastných slov predpokladal, že v apríli sa uskutoční viac trojstranných rokovaní politických.
Ukrajina sa zatiaľ snaží zreformovať svoju zastaranú a neefektívnu energetickú infraštruktúru, čo je jednou z podmienok EÚ pre podporu. „Pokračujte v reformách a my vás budeme naďalej podporovať,“ odkázal Šefčovič Kyjevu.

Súvisiace články

Aktuálne správy