EK predpovedá výraznejší ekonomický rast eurozóny

Európska komisia predpokladá, že eurozóna si v tomto roku polepší o 1,5 %. Predchádzajúca prognóza, ktorú EK zverejnila pred tromi mesiacmi, počítala s rastom vo výške 1,3 %.

Hospodársky rast eurozóny bude výraznejší, ako sa pôvodne predpokladalo, vďaka nižším cenám ropy, slabšiemu euru, stabilnému rastu svetovej ekonomiky a podpornej fiškálnej a menovej politike. Vyplýva to z jarnej prognózy Európskej komisie (EK). Tá predpokladá, že eurozóna si v tomto roku polepší o 1,5 %. Predchádzajúca prognóza, ktorú EK zverejnila pred tromi mesiacmi, počítala s rastom vo výške 1,3 %. Pre budúci rok ponechala komisia prognózu rastu nezmenenú na úrovni 1,9 %.

EK zároveň zvýšila prognózu rastu spotrebiteľských cien v eurozóne. Aktuálny odhad ráta s rastom cien v roku 2015 o 0,1 %, pôvodne mali ceny o 0,1 % klesnúť. V budúcom roku by mali spotrebiteľské ceny stúpnuť o 1,5 %, kým pôvodná prognóza predpokladala nárast o 1,3 %.

Miera nezamestnanosti v eurozóne by mala v tomto roku podľa EK dosiahnuť 11 % a v budúcom roku 10,5 %. V pôvodnom odhade komisia počítala s mierou nezamestnanosti na úrovni 11,2 % v tomto roku a 10,6 % v budúcom roku.

Celkový deficit verejných financií eurozóny by mal v tomto roku dosiahnuť 2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Predchádzajúci odhad hovoril o deficite 2,2 % HDP. V budúcom roku by mal deficit dosiahnuť 1,7 % HDP, mal by byť teda nižší ako pôvodne odhadovaných 1,9 % HDP.

Dlh eurozóny podľa EK v minulom roku dosiahol 94,2 % HDP. V tomto roku by mal klesnúť na 94 % HDP a v roku 2016 na 92,5 % HDP. Podľa predchádzajúcej prognózy mal dlh v tomto roku dosiahnuť 94,4 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy