Šéf francúzskej centrálnej banky vyzýva na reformy

Podľa Christiana Noyera sú vo Francúzsku najlepšie finančné podmienky za desaťročia a vláda by nemala premárniť príležitosť na ďalšie reformy. Tiež si myslí, že ekonomický rast Francúzska zostáva príliš slabý.

Francúzskej ekonomike sa nedarí dostatočne dobre napriek tomu, že v krajine sú najlepšie finančné podmienky za desaťročia. Uviedol to v utorok guvernér francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Christian Noyer. Zároveň vyzval vládu, aby presadzovala ďalšie reformy.

Vo výročnom liste prezidentovi Francúzska Francoisovi Hollandovi šéf centrálnej banky konštatoval, že nízke ceny ropy a slabé euro, by mali v rokoch 2015 a 2016 k hospodárskemu rastu krajiny pridať pol percentuálneho bodu. Noyer však vyslovil názor, že ekonomický rast Francúzska zostáva príliš slabý a nepostačuje na to, aby výsledkom bola plná zamestnanosť. Vzhľadom na priaznivé finančné podmienky Noyer upozornil Hollandeho vládu, aby nepremárnila príležitosť na uskutočnenie ďalších reforiem.

V záverečnom kvartáli vlaňajška sa hrubý domáci produkt (HDP) Francúzska zväčšil o 0,1 % a za celý minulý rok ekonomika krajiny posilnila o 0,4 %. Francúzska vláda očakáva, že v tomto roku sa hospodárstvo krajiny zväčší o 1 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy