Ceny ropy stagnujú, americká WTI sa obchoduje pod 59 USD za barel

Ceny ropy stagnujú. Americká WTI sa obchoduje tesne pod úrovňou 59 USD (52,90 eura) za barel. Informovali o tom agentúry DPA, RTTNews a Bloomberg.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes ráno o 8.02 SELČ predával po 58,92 USD. To je o 1 cent menej ako v pondelok (4. 5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas pondelka oslabil o 22 centov alebo 0,4 % a uzavrel na úrovni 58,93 USD za barel. Júnový kontrakt na severomorskú ropu Brent dnes ráno posilnil o 1 cent na 66,46 USD za barel.

Ceny čierneho zlata sa po svojom vlaňajšom prepade od začiatku roka 2015 výrazne oživili. Mnohí investori počítajú s ďalším zdražovaním ropy, ako ukazuje veľký počet takýchto termínovaných kontraktov.
Nie všetci experti však majú podobný názor. Napríklad analytici Commerzbank tvrdia, že nejaký čas bude trvať, kým produkcia klesne, a to aj napriek tomu, že v USA sa z dôvodu nerentability zatvára čoraz viac vrtov. Navyše Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) stále ťaží výrazne viac ropy, než je dopyt po nej.

Súvisiace články

Aktuálne správy