Na sociálnych sieťach trochu inak: Nekonvenčné financovanie pomáha zmierniť utrpenie v Nepále

, CNBC;roklen Foto: SITA

Nedávna tragédia v Nepále si vyžiadala viac ako 6 000 mŕtvych a 10 000 zranených. Finančná pomoc sa zbiera aj prostredníctvom y crowdfundingových spoločností. Vďaka rýchlosti dokázal tento nekonvenčný spôsob financovania poskytnúť krajine peňažné injekcie medzi prvými.

Ako informoval server CNBC, doteraz bolo spustených 553 crowdfundingových kampaní, ktorým sa dohromady podarilo vyzbierať viac ako 4 milióny dolárov. Najviac sa na finančnej pomoci podieľali tie najväčšie spoločnosti ako je GoFundMe, Crowdrise, a Indegogo. Ako jeden z prvých rozbehol zbierku aj Facebook, tomu sa v priebehu pár dní podarilo nazbierať viac ako 10 miliónov dolárov, navyše spustil aplikáciu Safety Check, pomocou ktorej sa môžu ľudia momentálne sa nachádzajúci v Nepále ohlásiť svojim známym v zahraničí.

V rámci pomoci sú jedni z najaktívnejších Nepálci žijúci v zahraničí. "V momente, keď som sa o celej katastrofe dozvedel, nerobiť nič pre mňa nebolo riešením," povedal pre  CNBC Prabal Gurung, módny dizajnér momentálne žijúci v New Yorku. Aj on okamžite využil Facebooku, aby kontaktoval svojich nepálskych priateľov, a tak spoločne založili crowdfundingovú stránku crowdrise.com, ktorej sa počas jediného týždňa podarilo získať 485 tisíc dolárov z cielených 750 tisíc. "Zemetrasenie zafungovalo ako budíček nielen pre našu generáciu, ale aj pre tie ďalšie. Toto je presne ten čas, keď musíme konať, a to smerom k dosiahnutiu udržateľného rastu krajiny, ktoré bude šetrná k životnému prostrediu," povedal odhodlane Gurung.

Ale nie sú to len "hviezdy" typu newyorského návrhára, kto využil relatívne mladé finančné technológie. Vďaka jednoduchosti sa na pomoci prostredníctvom pomerne nekonvenčného spôsobu podieľala úplná väčšina Nepálcov žijúcich za hranicami svojej rodnej krajiny. Ďalším príkladom môže byť Abhaya Shrestha, ktorý založil private equity spoločnosť spravujúca kampaň Help Nepal Network. "V čase zemetrasenia som letel z Číny späť do New Yorku. Hneď ako som pristál a dozvedel sa o celej veci, ostal som neveriacky stáť. Keď môj prvotný šok pominul, uvedomil som si, že musím začať ihneď konať. Zobral som sa a okamžite zamieril založiť crowdfundingovú spoločnosť, ktorá by do dokázala pomôcť," opisuje situáciu Shrestha.

Help Nepal Network sa podarilo v priebehu pár dní nazhromaždiť viac ako 250 tisíc dolárov. Aj tak je ale pomoc zatiaľ stále nedostatočná. Prvé odhady hovorili o škodách o veľkosti 5 miliárd dolárov, avšak postupom času sa tieto čísla zväčšili na 10 miliárd, čo zodpovedá približne polovici nepálskeho hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy