Frankfurt odkazuje bankárom: Zostaňte tam, kde ste!

, Politico Foto: SITA

Brexit má viac záporov ako kladov pre City of London. Diskusia sa upriamuje na podivných politických spojencov. Predstavte si, že Nigel Farage a nemeckí bankári sú tajnými spojencami, obaja očakávajú, že Británia získa, ak opustí Európsku úniu.

Niektorí finančné lídri na celom kontinente naďalej súkromne hovoria o možnom Brexite. "S najväčšou pravdepodobnosťou by sme mali previesť podstatnú časť nášho európskeho podnikania z Londýna do eurozóny," povedal ešte pred 18 mesiacmi generálny riaditeľ spoločnosti Goldman Sachs, Michael Sherwood. Hovoril o hroziacom prízraku menom Brexit. Za najväčších "zrejmých uchádzačov," považuje Paríž a Frankfurt.

Aj niektoré americké firmy by bezpochyby premiestnili svoje európske podniky v dôsledku výstupu Veľkej Británie z EÚ. Minulý týždeň dokonca banková skupina HSBC uviedla, že už "prehodnotila" svoje sídlo mimo Británie, ale to by bol krok len v tom najhoršom prípade.

Nemeckí bankový úradníci zostávajú ticho presvedčení, že odchod by mal aj jeden vedľajší pozitívny efekt, príval nových investícií. Dôvera, že sa vyberie Frankfurt nad Mohanom je vysoká, ale zatiaľ o tom nechce nikto hovoriť verejne. "Sme si celkom istí, že v prípade Brexitu by sa celkom slušný kúsok biznisu presunul z Londýna do Frankfurtu," uviedol zdroj s úzkymi väzbami na regionálne vlády Hesensko pre portál politico. "S ohľadom na blízkosť politického rozhodovania, rozhodovania v Európskej centrálnej banke a vďaka novému orgánu bankového dohľadu, by akékoľvek rozhodnutia o inom budúcom obchodnom mieste, ako je Frankfurt, neprichádzajú do úvahy"

Existujú dokonca aj niektoré malé náznaky, že už sa  začína nad takýmto rozhodnutím vážne uvažovať. "Zatiaľ nemôžeme vidieť žiadny pohyb do Frankfurtu," hovorí Oliver Wagner, šéf združenia zloženého z 186 zahraničných bánk v hlavnom meste eura. "Na druhej strane vidíme pozastavenie plánovaného rozhodnutia presunúť niektoré vetvy do Londýna, pretože naši členovia čakajú na vyjasnenie politickej situácie." Napríklad Deutsche Bank, najväčšia nemecká súkromná inštitúcia predpovedá odklon od Londýna, bez toho, aby výslovne zmieňovala svoju tamojšiu pobočku."Symbióza medzi londýnskou City a európskymi kapitálovými trhmi, rovnako ako početná britská klientela európskych bánk, by boli nepriaznivo ovplyvnení, ak by sa Veľká Británia rozhodla opustiť EÚ," tvrdila Barbora Böttcher z výskumného oddelenia banky vlani na jeseň. "Finančná činnosť by sa mohla čiastočne presunúť na iné finančných centrá, ako je Frankfurt a Paríž."

Ešte tu je aj tábor, ktorý verí, že akýkoľvek prínos Brexitu pre Nemecko by mohlo byť dramaticky prevážené udalosťami, ktoré by mohli priniesť chaos v globálnom meradle. "Sme presvedčení, že Veľká Británia zostane v Európskej únii," vyjadril sa Ralph Klinkenborg, hovorca frankfurtského starostu Petra Feldmanna pre politico. "Určite nebudeme špekulovať o akýchkoľvek iných scenároch." Podobne rozmýšľa aj nemecké Bundesland Hesse, ktorého je Frankfurt súčasťou. "Aj keby všetky banky z Londýna presunuli svoje európske podnikanie do Frankfurtu, vo všeobecnosti tým nič nezíska," povedal vládny úradník s ohľadom na politické náklady vyplývajúce z vôbec prvého odchodu z EÚ. "Politické škody na procese európskej integrácie budú nesmierne."

Bundesbank by už chcel ukončiť "túto nezodpovednú debatu." "Dúfať v niečo pozitívne, čo by vyplývalo pre Frankfurt z Brexitu, by bolo dopustiť sa hrubej nedbanlivosti", tvrdí zdroj v nemeckej centrálnej banke. "Bundesbank určite nepodporí žiadne krátkozraké obhajovanie Frankfurtu nad Mohanom. Politické dôsledky Brexitu by mohli byť zničujúce," uviedol zdroj, vo veľmi pragmatickom zmysle, pokiaľ ide o budúcu reguláciu finančných trhov. "Britská vláda sa vždy držala názorov, ktoré bankári vo Frankfurte zdieľali," uviedol zdroj Bundesbank. "Ak by úniu opustili, sotva by tam niekto tieto názory naďalej podporoval."

Aj keď sa Frankfurt snaží zahnať negatívne scenáre, niektorí analytici to tak jednoznačne nevidia. "Tieto efekty nie sú tak jasné, ako ich niektorí ľudia popisujú," povedala Ulrike Bischoff, expert na  finančné trhy banky Helaba. "Ak by sa Londýn ocitol mimo EÚ, mohol by sa formovať do offshore centra s atraktívnejším regulačným systémom," dodala. "To, samozrejme, záleží na tom, či si Británia udrží prístup na jednotný európsky trh EÚ aj ako post-EÚ krajina."

Nemecký poslanec Európskeho parlamentu za sociálnych demokratov, Udo Bullmann, nevidí žiadnu potrebu akejkoľvek diskusie na túto tému. "Frankfurt je silným finančným centrom, ktoré sa nemusí spoliehať na nešťastie druhých," povedal. A pokiaľ ide o Britániu a opustenie Európskej únie: "to by bol koniec Británie ako ju poznáme, a preto aj čin samovražedného sebazničenia."

Súvisiace články

Aktuálne správy