Takto by mal vyzerať e-government v praxi: Už žiaden tetris a dlhé obedné pauzy!

, CNN Money Foto: SITA

Indická vláda zaviedla elektronický, biometrický systém monitorovania úradníkov, schopný zaznamenávať denný vstup a výstup do úradov pre asi 120 000 štátnych zamestnancov na stovkách oddelení.

Nazhromaždené údaje zverejňuje na stránke attendance.gov.in, kde grafy umožňujú komukoľvek nahliadnuť na jednotlivé evidencie dochádzky.

Je to úroveň transparentnosti na ktorú nie je indická verejnosť vôbec zvyknutá, veď práve neefektívny kontakt s úradníkmi je označovaný za brzdu hospodárskeho rastu. Ale teraz vláda premiéra Narendra Modiho priniesla nenákladný nástroj, ktorý by mohol pomôcť znížiť korupciu a kontrolovať byrokraciu krajiny. "Podpora e-governmentu digitálnej agendy je jedným zo spôsobov, ako znížiť mieru korupcie," povedal Ram Sewak Sharma, IT odborník a autor portálu. "Ak to urobíte digitálne, ak ich budete sledovať a vyvodzovať zodpovednosť, a potom sa do istej miery, samozrejme korupcie zníži, alebo aj zmizne," uviedol pre CNN.

Ako to v Indii funguje: úradníci sú vybavení unikátnou ID kartou spojenou s odtlačkom prsta a kontrolou očnej dúhovky. Pri vstupe aj výstupe z úradu sú pod kontrolou. Počas priemerného dňa sa na viac než 4000 čítačkách registruje cca 60 000 úradníkov. "Je to vlastne veľmi užitočné,  dochvíľnosť sa zvýšila," povedal Kamal Kishore, ktorý pracuje vo vláde. "Teraz vieme, kto je fyzicky prítomný." Ale ostatní úradníci jeho nadšenie nezdieľajú. Istý vládny zamestnanec, ktorý chcel zostať v anonymite, to celé nazval "obťažovaním." Vyvíja sa tak údajne tlak na dlhší pracovný čas. "Nie sme produktívni, pretože nemáme dostatok spánku," tvrdí.

Indický premiér Narendra Modi
Portál je len jednou z mnohých zmien, ktoré Modi urobil od nástupu do funkcie v minulom roku. Už počas jeho prvých dní v úrade nariadil oddeleniam vyčistiť neporiadok, a snažil sa zefektívniť rozhodovanie. "Tento sledovací systém je niečo, čo pomáha okrajovo. Zabezpečí, aby úradníci pracovali určitý počet hodín," povedal Shilan Shah z Capital Economics.

Kým dochádzkový systém jednoznačne označí toho, kto v práci je a kto nie je, na strane druhej ale nedokáže monitorovať kvalitu práce úradníkov. "Išiel som si obnoviť pas, ale bol tam príliš veľký chaos," povedal Nages Raikwar, študent v New Delhi. "Podľa zoznamu bolo k dispozícii asi 250 zamestnancov, ale práca im,napriek tomu, šla príliš pomaly."

Súvisiace články

Aktuálne správy