Dôvera v ekonomiku eurozóny mierne klesla

Hodnotenie súčasných podmienok je podľa aktuálneho prieskumu agentúry Sentix najoptimistickejšie od polovice roka 2011

Dôvera v ekonomiku eurozóny tento mesiac mierne oslabila, hodnotenie súčasných podmienok však bolo najoptimistickejšie od polovice roka 2011. Informovala o tom v pondelok agentúra Sentix. Jej index dôvery klesol na 19,6 bodu z aprílových 20 bodov. To naznačuje, že obavy o budúcnosť Grécka ako člena menovej únii nemajú na dôveru investorov výrazný dopad.
„Stabilita hlavného indexu je pozoruhodná vzhľadom na to, že otázka budúcnosti Grécka zatiaľ nie je vyjasnená,“ uviedol Sebastian Wanke z agentúry Sentix. Grécko sa s medzinárodnými veriteľmi stále nedohodlo na uvoľnení zostávajúcej finančnej pomoci. Rokovania postupujú iba veľmi pomaly, keďže ľavicová vláda v Aténach odmieta znižovanie dôchodkov a reformy na trhu práce.

Podľa osobitného indexu pre Nemecko dôvera v najväčšiu európsku ekonomiku v máji klesla druhý mesiac v rade. Prispelo k tomu silnejšie euro a zmiešané hospodárske údaje z USA, uviedla agentúra Sentix. Index budúcich očakávaní pre celú eurozónu síce výrazne oslabil, osobitný ukazovateľ súčasných podmienok sa však dostal najvyššie od júla 2011. Májový prieskum tak celkovo poukazuje na stabilné zotavenie v bloku spoločnej meny, dodal Wanke.

Súvisiace články

Aktuálne správy