Ťažba ropy v Rusku zostala v apríli na marcovom postsovietskom maxime

Ťažba ropy v Rusku, ktoré patrí medzi najväčších svetových producentov komodity, zostala v apríli na marcovom postsovietskom maxime 10,71 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, vďaka nedávnemu zotaveniu cien ropy. Informovala o tom agentúra Reuters na základe údajov, ktoré zverejnilo ruské ministerstvo energetiky.
Globálne ceny ropy v apríli vzrástli medzimesačne o 21 % na v priemere 66 USD (58,85 eura) za barel v reakcii na úbytok vrtov a napätú situáciu na Blízkom východe. Ale aprílová cena ropy je stále výrazne nižšia ako vlaňajšie maximum 115 USD/barel, ktoré dosiahla v júni.
Zníženie cien ropy z vlaňajšieho maxima tvrdo zasiahlo ruskú ekonomiku, ktorá je veľmi závislá od príjmov z predaja ropy a plynu. Tie sa podieľajú zhruba 50 % na rozpočtových príjmoch Ruska. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa v marci 2015 hrubý domáci produkt (HDP) krajiny znížil medziročne o 3,4 %.
Podľa údajov ruského ministerstva energetiky aprílová produkcia ropy a kondenzátu, čo je typ ultra ľahkej ropy, dosiahla 43,83 milióna ton. Koncern Rosnefť, jeden z najväčších producentov komodity v krajine, minulý mesiac znížil objem ťažby ropy o 0,1 % na 3,81 milióna barelov/deň.
Celkový export ropy cez sieť potrubí, ktorú prevádzkuje štátny monopol Transnefť, pritom v apríli vzrástol o 0,7 % na 4,4 milióna barelov denne, čo zodpovedá 18,02 milióna ton.
Aprílová produkcia zemného plynu v Rusku klesla na 52,64 miliardy kubických metrov(m3), čo predstavuje 1,75 miliardy m3 denne z 1,78 miliardy m3/deň v marci.
Delegácia z ruského ministerstva energetiky sa chce v júni stretnúť vo Viedni so zástupcami Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Rusku sa doteraz nepodarilo presvedčiť členov tohto ropného kartelu, aby znížili svoju ťažbu a podporili tak rast cien ropy.

Súvisiace články

Aktuálne správy