Nemecký spracovateľský priemysel pokračuje v raste

Index nákupných manažérov v odvetví podľa finálnych údajov agentúry Markit v apríli klesol na 52,1 bodu z marcového 11-mesačného maxima 52,8 bodu

Nemecký spracovateľský priemysel v apríl mierne spomalil rast, celkovo si však udržal silnú kondíciu. Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktoré zverejnila v pondelok agentúra Markit. Jej index nákupných manažérov (PMI) v nemeckom spracovateľskom priemysle podľa finálnych údajov v apríli klesol na 52,1 bodu z marcového 11-mesačného maxima 52,8 bodu. Nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu, sa index udržal piaty mesiac v rade.

Napriek miernemu spomaleniu bol aprílový výsledok druhý najlepší za deväť mesiacov. To podľa agentúry Markit naznačuje, že odvetvie, ktoré tvorí pätinu výkonu najväčšej európskej ekonomiky, pokračuje v miernom raste. Nové objednávky v apríli naďalej pribúdali, hoci pomalším tempom ako predchádzajúci mesiac. Spomalil sa aj rast produkcie, odvetvie však zrýchlilo tvorbu nových pracovných miest. Slabšie euro niektorým firmám pomáha získať nové objednávky z krajín mimo eurozóny, zároveň však prispieva k rastu cien vstupov, ktoré sa zvýšili prvýkrát za 15 mesiacov, uviedla agentúra Markit.

Francúzsky spracovateľský priemysel podľa osobitných údajov agentúry Markit v apríli vykázal pokles aktivity 12. mesiac v rade. Príslušný index PMI oslabil na 48 bodov z marcových 48,4 bodu. Pokles zrýchlili produkcia aj nové objednávky. Firmy tak nedokázali ťažiť z pokračujúceho znižovania cien a nedávneho oslabenia eura, čo poukazuje na problém s konkurencieschopnosťou, upozornila agentúra Markit.

Súvisiace články

Aktuálne správy