Slováci sú domáci majstri, rekonštruujú svojpomocne

, Poštová banka Foto: SITA

Moderne zariadenú domácnosť , podľa takéhoto kritéria si rekonštruujú svoje domácnosti hlavne ľudia z Košického a Trnavského kraja. Ako ďalej vyplýva z prieskumu Poštovej banky, klienti, ktorí potrebujú peniaze na rekonštrukciu, uprednostňujú spotrebný úver pred hypotékou. Nemusia totiž zakladať nehnuteľnosť, peniaze môžu použiť na čokoľvek a vybavia ho jednoducho a rýchlo bez predkladania potvrdenia o príjme.

Priemernú očakávanú výšku úveru na rekonštrukciu ľudia odhadujú na približne 6 500 eur. „Od rodiny a priateľov si ľudia príliš požičiavať nechcú, odhodlá sa k tomu len 14 % opýtaných. Ak sa už rozhodnú požiadať svojich najbližších o pôžičku, tak sú to skôr ľudia z Banskobystrického a Prešovského kraja,“ uvádza Anna Tkáčová, hovorkyňa Poštovej banky.

Na druhej strane však Slováci nemajú zábrany požiadať rodinu a priateľov o pomoc pri samotných rekonštrukčných prácach. „Požičiavať si peniaze od rodiny nie je nič príjemné, napriek tomu, že je to rozšírené. Neexistuje záväzný platobný kalendár alebo sa nemusí dodržať, čo narúša vzťahy v rodine. Zvlášť v dnešnej, ekonomicky nestabilnej dobe, ľudia môžu mať problém so zabezpečením príjmu, odhadom svojej finančnej spôsobilosti a strach z budúcnosti majú aj tí, ktorí zo svojich úspor požičiavajú,“ vysvetľuje sociologička Lýdia Marošiová.

Až 70 % opýtaných sa považuje za dobrých domácich majstrov a do plánovaných rekonštrukcií sa pustia svojpomocne za asistencie rodiny, priateľov, prípadne len s menšou pomocou od remeselníka. Najviac kutilov pochádza z Nitrianskeho a Trnavského kraja. Remeselníkov a stavebné firmy oslovujú podľa očakávaní častejšie ľudia z Bratislavského a Žilinského kraja. „Na vidieku, ale aj v mestách v niektorých susedských, priateľských či záujmových spoločenstvách, stále pretrvávajú modely svojpomoci. Ľudia si pomáhajú navzájom podľa toho, čo môžu alebo vedia urobiť. Spoločne tak generujú materiálne alebo iné hodnoty podstatne lacnejšie, ako keby mali za ne platiť,“ dodáva L. Marošiová.

Slováci si najčastejšie rekonštruujú svoje byty a domy koncom jari a v letných mesiacoch. V tomto roku sa podľa prieskumu Poštovej banky na rekonštrukciu chystá 62 % domácností. „Takmer polovica opýtaných chce maľovať a stierkovať. Viac ako tretina ľudí sa pustí do rekonštrukcie kúpeľne a toalety. A minimálne jedna štvrtina bude meniť podlahy vo svojom byte či dome,“ dodáva A. Tkáčová. Kompletnú rekonštrukciu bytu plánuje len jeden z desiatich opýtaných.

Druh rekonštrukcií sa líši aj podľa toho, kto o nej rozhoduje. Pokiaľ má posledné slovo žena, zmení svoj vzhľad detská izba a obývačka a vymieňať sa bude hlavne nábytok. Muži zase preferujú hrubšiu rekonštrukciu, ako je výmena okien, strechy alebo podláh. „Žensko-mužské preferencie pri prestavbe bývania môžu súvisieť s deľbou pozícií, ktoré ženy na Slovensku tradične zastávajú. Zatiaľ čo muž zväčša dom buduje, žena ho zariaďuje. Tiež vzdelanie mužov je viac technicky orientované, preto prirodzene uvažujú nad tým, čomu rozumejú,“ vysvetľuje L. Marošiová.

Medzi netypické a zvláštne rekonštrukcie, ktoré Slováci realizovali alebo majú ešte len v pláne patria napr. rekonštrukcia voliéry pre papagájov, rekonštrukciu murovanej “kadibudky” vybavenej elektrinou na chalupe, spojenie dvoch jednoizbových bytov do jedného s pribudovaním balkóna, rekonštrukcia záhradného domčeka na slovenskú izbu na oslavy a „pijálesy“, nahrávacie štúdio a ďalšie.

Prieskum pre Poštovú banku pripravila agentúra 2muse na vzorke 517 respondentov.

Súvisiace články

Aktuálne správy