Rast aktivity priemyslu eurozóny sa spomalil

Index nákupných manažérov (PMI) priemyselného odvetvia Európskej menovej únie v apríli oslabil na 52 bodov z marcových 52,2 bodu

Rast aktivity priemyselného sektora eurozóny sa v apríli spomalil, ale firmy prvýkrát po ôsmich mesiacoch zvýšili ceny. Vyplýva to z indexu nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavuje agentúra Markit. PMI priemyslu podľa konečných údajov bol v apríli na úrovni 52 bodov, čiže mierne vyššie v porovnaní s predbežným odhadom, ktorý naznačoval, že bol vo výške 51,9 bodu. Končená hodnota PMI však bola tesne pod marcovým desaťmesačným maximom 52,2 bodu.

PMI priemyselného odvetvia eurozóny sa v apríli už 22. mesiac nachádzal nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles sektora od jeho rastu. Podindex priemyselnej produkcie bol na úrovni 53,4 bodu, čiže mierne pod hodnotou marcového desaťmesačného maxima 53,6 bodu.

Z prieskumu však vyplýva, že priemyselné firmy eurozóny v apríli prijímali nových zamestnancov najrýchlejším tempom za takmer štyri roky. Podindex zamestnanosti stúpol na 51,9 bodu z marcových 51,6 bodu, čiže sa dostal najvyššie od augusta 2011. Podľa oficiálnych štatistických údajov zverejnených minulý týždeň sa marcová nezamestnanosť v eurozóne nezmenila a nachádzala sa na úrovni 11,3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy