Dovolenkári, pomôžte bojovať proti daňovým podvodom, plaťte kartou!

, the guardian Foto: SITA

Takúto výzvu smeroval šéf gréckeho cestovného ruchu smerom k turistom, ktorí plánujú navštíviť krízou postihnutú krajinu. Informáciu priniesol britský The Guardian.

Andreas Andreadis sa vyjadril, že platby kartou by mohli pomôcť uľahčiť vypátranie podvodníkov. "Pri  hotovostných transakciách nad určitú úroveň, použite svoje platobné karty," povedal Andreadis pre tlač. "Takto prinútite obchodníkov priznať tovar aj služby cez pokladňu."

Platby kartou nie sú v Grécku žiadna novinka. Pár dní po tom, čo sa v januári ujal moci premiér Alexis Tsipras, navrhol použitie karty za povinné pre transakcie prevyšujúce 70 eur. Vo svojom prvom rozsiahlom rozhovore povedal, že platobné karty majú v boji proti daňovým únikom väčší zmysel, než využívanie turistov ako tajných daňových agentov.

Andreas Andreadis očakáva rekordný počet dovolenkárov, približne 25 miliónov zahraničných turistov, čo by malo byť viac ako dvojnásobok populácie Grécka. Prichádzajú do rezortov, kde je výber daní notoricky laxný. "V krajine, kde je systém výberu daní tak neefektívny, platobné karty sú najjednoduchší spôsob, ako obmedziť úniky," uviedol Andreadis, ktorý stojí na čele konfederácie gréckeho cestovného ruchu (Sete). "Počítame, že približne 40 % z príjmov nie je v turistických oblastiach priznaných, aby sa zabránilo plateniu DPH."

Grécko stratí každý rok 20 miliárd eur v daňových únikoch, tvrdia to úradníci ministerstva financií. Nová vláda to zobrala ak svoju najvyššiu prioritu. Daňovníci dlhujú štátu viac ako 70 miliárd eur, čo predstavuje takmer štvrtinu Gréckeho dlhu.

Vláda plánuje vyššie sadzby DPH na najviac obľúbený ostrovoch v Egejskom mori, Isles, Mykonos a Santorini. Prirážka sa objaví pri ubytovaní v hotelových izbách, službách aj tovare. Opatrenia by priniesť podľa odhadov 350 miliónov eur. Ale takýto krok by silne odporoval turistickému priemyslu, ktorý v krajine zamestnáva každého piateho Gréka. "Je v tom určitá logika, ale nemôžete stanoviť nové poplatky v polovici sezóny, kedy už bolo zaplatených 60 % dovoleniek s komplexnými službami," povedal Andreadis. "Je to zúfalé, na poslednú chvíľu prijaté opatrenie, ktoré bolo vypracované bez plánu, či stratégie, a v panike, že sa nedostaví ďalšia tranža podpory."

Správy o tom, že Gréci obmedzia výber z bankomatov sú už neaktuálne. Turistickí operátori situáciu porovnávajú s Cyprom v roku 2012. Ani tam nemal nikto problém získať hotovosť. Žiadna krajina, ktorá sa spolieha na cestovný ruch, neznemožní výberu hotovosti.

Zúfalý nedostatok likvidity zhoršuje problém Grécka. Krajina musí zaplatiť dve splátky úveru MMF, vrátane 780 miliónov eur dňa 12. mája. Grécko závodí s časom, aby dokázalo zabezpečiť toľko potrebné financie a vyjednať dlhové splátky tak, aby sa dokázalo vyhnúť sa defaultu a možnému odchodu z eurozóny.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy