Nálada v čínskom priemysle je najhoršia za uplynulý rok

Ochladzovanie čínskeho priemyslu pokračuje. Nálada v odvetví je najhoršia za uplynulý rok, ukázal prieskum britskej banky HSBC. Informovali o tom agentúry Reuters, AP a DPA.
Index nákupných manažérov (PMI) banky HSBC pre čínsky výrobný sektor v apríli klesol na 48,9 bodu zo 49,6 bodu v marci. Index je najnižší za uplynulých 12 mesiacov. Prvý odhad počítal v apríli s poklesom indexu len na 49,2 bodu, pričom analytici očakávali, že konečná správa reviduje index smerom nahor.
Index tak druhý mesiac po sebe zostáva pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje nárast aktivity od jej zníženia. Najprudší pokles výrobného sektora za uplynulý rok zároveň zvyšuje tlak na Peking, aby prijal nové stimulačné opatrenia, ktoré zabránia ďalšiemu spomaleniu ekonomiky.
Správa HSBC ukázala, že nové objednávky klesli v apríli najprudšie za rok a že produkcia stagnovala. Nové exportné objednávky sa však v porovnaní s marcom mierne zotavili, čo signalizuje, že hlavným dôvodom zhoršenia v odvetví je slabý domáci dopyt.

Súvisiace články

Aktuálne správy