Obchod SR s agrovýrobkami dosiahol vlani 6 mld. eur

Medzi najväčších obchodných partnerov vo vzájomnom obchode s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami z hľadiska obratu v sledovanom období patrila Česká republika s 1,57 mld. eur.

Celkový obchod Slovenska s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami za január až november minulého roka dosiahol podľa predbežných výsledkov 6,01 miliardy eur. Vyplýva to z návrhu záverečného účtu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR za rok 2014. Rezort pôdohospodárstva konštatoval, že vo vývoze prevládal vlani vysoký podiel výrobkov s nižšou pridanou hodnotou, na rozdiel od dovozu, kde dominovali výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Túto skutočnosť považuje ministerstvo za negatívnu stránku vývoja celkového obchodu.

Medzi najväčších obchodných partnerov vo vzájomnom obchode s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami z hľadiska obratu v sledovanom období patrili Česká republika (1,57 mld. eur), Maďarská republika (896,5 mil. eur), Poľská republika (884,4 mil. eur), Nemecká spolková republika (666,1 mil. eur) a Rakúsko (368,1 mil. eur).

Podľa návrhu záverečného účtu vykázalo poľnohospodárstvo na Slovensku súhrnne za ostatný rok odhadovanú stratu približne 6,5 milióna eur. Odhadnutý výsledok hospodárenia poľnohospodárskej prvovýroby za rok 2014 je prvý predbežný odhad, ktorý bude spresnený podľa údajov Štatistického úradu SR a uvedený v Správe o poľnohospodárstve a potravinárstve v SR za rok 2014. Odhad výsledkov hospodárenia vykonal Výskumný ústav ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva s prihliadnutím na výsledky základných ukazovateľov za prvý až tretí kvartál minulého roka. Berie tiež do úvahy vývoj podpôr, cenových indexov poľnohospodárskych výrobkov a dodávok do poľnohospodárstva.

Súvisiace články

Aktuálne správy