Španielsko by malo do roku 2018 znížiť nezamestnanosť na 15%

Miera nezamestnanosti by mala poklesnúť približne na 15 %. Vo štvrtok to uviedla španielska vláda

Rastúca španielska ekonomika by mohla do roku 2018 vytvoriť minimálne dva milióny pracovných miest, miera nezamestnanosti by tak mohla poklesnúť približne na 15 %. Vo štvrtok to uviedla španielska vláda. Nová vládna prognóza na tento rok, ktorá počíta s ekonomickým rastom na úrovni 2,9 %, je výrazne priaznivejšia ako predchádzajúca, keďže tá predpokladala posilnenie ekonomiky o 2 %. V roku 2014 španielska ekonomika vzrástla o 1,4 %. Španielska vláda očakáva, že rýchlejšie tempo rastu sa udrží aj v nasledujúcich troch rokoch.

Vláda premiéra Mariana Rajoya vo štvrtok zlepšila prognózu rastu v tomto roku na spomínaných 2,9 %. Kabinet zároveň uviedol, že miera nezamestnanosti v krajine by mala klesať výraznejšie, ako sa predpokladalo. Miera nezamestnanosti sa podľa údajov Eurostatu, štatistického úradu Európskej únie, dostala v marci na 23 %. Patrí tak k najvyšším v rámci EÚ a je vyššia ako v čase, keď sa Rajoy stal španielskym premiérom. V Španielsku je bez práce viac ako 5 mil. ľudí.

Španielsko sa však musí vyrovnať so značnými ekonomickými nerovnováhami. V súčasnosti stále veľa Španielov tvrdí, že ešte nepocítili zotavovanie ekonomiky. Ďalšou hrozbou pre Španielsko je oblasť rozpočtu. V tomto roku by mal byť španielsky rozpočtový deficit na úrovni 4,2 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dlh Španielska pritom dosahuje 170 % HDP, čo je celosvetovo jedna z najvyšších hodnôt.

Súvisiace články

Aktuálne správy