Analytici mierne navýšili odhad budúcoročného rastu

Pre tento rok ponechávajú analytici komerčných bánk svoje prognózy hospodárskeho rastu Slovenska bez zmeny na úrovni 2,6 %. V budúcom roku by mal rast zrýchliť na 3,1 %.

Slovenské hospodárstvo podľa aktuálnych odhadov bankových analytikov v tomto roku porastie o 2,6 %. Vyplýva to z výsledkov aprílového kola pravidelného prieskumu Národnej banky Slovenska medzi analytikmi komerčných bánk, ktorí tak potvrdili svoj odhad z predchádzajúceho mesiaca. Mierne optimistickejšie sa však pozerajú na budúci rok, pre ktorý v priemere navýšili prognózu ekonomického rastu Slovenska o 0,1 percentuálneho bodu na 3,1 %.

Pri očakávanej inflácii komerčné banky pre tento rok mierne zvýšili svoje predpovede z pôvodných 0,6 % na 0,7 %. Rovnaké prognózy pritom platia ako pre harmonizovanú infláciu tak aj pre infláciu meranú národným indexom spotrebiteľských cien. V budúcom roku však naopak svoje odhady rastu spotrebiteľských cien znižujú rovnako pre harmonizovanú aj pre národnú metodiku o 0,3 percentuálneho bodu na 1,7 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy