Ruská centrálna banka znížila kľúčový úrok o 150 bodov na 12,5 %

Ruská centrálna banka nečakane výrazne znížila svoj kľúčový úrok. Ako argument uviedla pokles inflačných rizík a slabú ekonomickú aktivitu. Informovala o tom agentúra RTTNews.
Rada riaditeľov ruskej centrálnej banky znížila kľúčový úrok o 150 bázických bodov na 12,5 % zo 14 %. Ekonómovia počítali s poklesom len o 100 bázických bodov.
To bolo už tretie uvoľnenie menovej politiky v Rusku tento rok. Centrálna banka znížila kľúčový úrok o 100 bodov v marci a o 200 bodov v januári. Banka uviedla, že je ochotná pokračovať v znižovaní sadzieb, ak bude inflácia naďalej klesať. Očakáva sa, že tempo rastu spotrebiteľských cien sa v priebehu 12 mesiacov spomalí pod 8 % a že v roku 2017 klesne na cieľové 4 %.
Dnešné zníženie úrokových sadzieb signalizuje, že ruská centrálna banka zrejme využije posilnenie rubľa, aby postupne zrušila opatrenia, ktoré prijala na sprísnenie menovej politiky uprostred menovej krízy na konci vlaňajška, uviedol hlavný ekonóm Capital Economics pre rozvíjajúce sa trhy Neil Shearing. Dodal, že kľúčový úrok v Rusku by do konca tohto roka mohol klesnúť na 9 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy