Chcete byť milionárom? Tri kroky ktorých sa držte, aj keď máte omnoho nižšie ambície

, fool Foto: thinkstock

Aj vy si myslíte, že cesta, ako sa stať milionárom, musí byť zákonite dobrodružná, riskantná, a vyžaduje si veľkú dávku zručnosti a talentu? V skutočnosti, väčšina milionárov zbohatla trochu nudným spôsobom. Nie je to všetko o najhorúcejších novinkách alebo skvelých podnikateľských nápadoch. Pre väčšinu ľudí je získavanie bohatstva oveľa pokojnejší proces.

Stať sa milionárom môže byť jednoduché, ale to neznamená, že je to ľahké. Nutne k tomu nepotrebujete podnikateľskú odvahu, ale bez trpezlivosti a statočnosti to asi nepôjde. Pomocou nasledujúcich troch krokov a poriadnou dávkou snahy sa môže v dlhodobom horizonte stať milionárom takmer každý.

Začnite platiť v hotovosti
Inými slovami, nemusíte všetko kupovať na úver. Ak chcete nahromadiť vážne bohatstvo, budete musieť míňať menej, než dokážete zarobiť. Niekedy výrazne menej, čo znamená, že by ste nikdy nemali potrebovať pôžičky. Určite ste sa už stretli s poznámkou, že dlh je opakom investovania. Ak niekto iný použije vaše peniaze v dlhodobom horizonte, znamená to, že zarába na vás. To je celkom nepríjemné zistenie. Ak ste v dlhoch, budete musieť nielen splatiť to, čo ste si požičali, ale aj to, začo vám požičali. Z takýchto súčtov sa vám môže zakrútiť hlava. Ak už dlhy máte, najlepšie, čo môžete pre seba urobiť, je sústrediť sa na to, ako sa z tejto situácie dostať. Jedine tak dokážete minimalizovať škody plynúce z platenia úrokov a umožní vám naštartovať proces, na konci ktorého je jasný cieľ. Stať sa milionárom.

Vyhýbajte sa inflačnému životnému štýlu
Ak máte šťastie, žijete vo svete, kde sa darí vášmu biznisu, úspešne rastiete a musíte odolávať nutkaniu, pracovným úspechom prispôsobiť aj svoj civilný život. Najskôr vás bude tešiť, že máte možnosť presťahovať sa do luxusnejšej nehnuteľnosti, alebo si sadnúť za volant krajšieho, väčšieho, drahšieho auta. To sa ale časom zmení a radosť vyprchá. Budete mať opäť potrebu posúvať sa v spoločenskom rebríčku niekam vyššie, aby ste sa cítili komfortne. To je zákerný cyklus spotreby. Čím viac budete kupovať dnes, tým viac budete kupovať neskôr. Namiesto toho sa radšej zamerajte na udržanie nízkych nákladov. Stále môžete mať pekné auto, ak ste ochotní počkať pár rokov, kým bude staršie a lacnejšie, rovnako môžete žiť pohodlný život aj v menšom domčeku. Nech už sa rozhodnete akokoľvek, zamerajte sa na náklady. Ak sa chcete stať bohatí, vyžaduje to úsporu peňazí, takže čím viac zo svojich príjmov dokážete usporiť a investovať, tým lepšie sa budete mať. Ak sa už dnes dokážete vyhnúť pasci utrácania, bude pre vás jednoduchšie zostať bohatí, ak sa k vytúženému majetku jedného dňa dopracujete.

Investujte
Každý vie, že dnes už nestačí napchať peniaze niekam pod matrac, stať sa milionárom znamená investovať. Výkon portfólia s dostatočným rastom nielen znásobí úspory, ale pomôže vydláždiť cestu k finančnej slobode. To ale znamená byť dobrým investorom, ktorý sa dokáže postarať o svoj majetok. Či už dáte prednosť investovaniu do indexových fondov, alebo si vyberiete obchodovanie s konkrétnymi titulmi na burze, nechajte si čas na získanie potrebného investičného vzdelania. Aby ste si dokázali vybudovať portfólio, ktoré pracuje pre vás psychologicky aj prakticky. Existuje niekoľko rôznych spôsobov, ako vás dokážu trhy stiahnuť z kože, ale na druhej strane je tu aj zopár základných téz, ktorých sa každý drží. Je to jednoduché: diverzifikácia portfólia, minimalizácia nákladov, a sledovať súvislosti v dlhodobom horizonte.

Súvisiace články

Aktuálne správy