Nezamestnanosť v Nemecku na rekordnom minime

Počet ľudí bez práce v krajine v apríli klesol o 8 tis, miera nezamestnanosti zostala na rekordnom minime 6,4 %

Miera nezamestnanosti v Nemecku v apríli zostala na rekordne nízkej úrovni 6,4 %, čo posilňuje očakávania, že súkromná spotreba bude pomáhať tohtoročnému ekonomickému rastu. Aprílová nezamestnanosť v Nemecku na úrovni 6,4 % je v súlade s prognózou analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters. Nemecký štatistický úrad vo štvrtok uviedol, že počet ľudí bez práce v krajine v apríli klesol o 8 tis. na sezónne upravených 2,792 mil. ľudí. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters očakávali, že počet nezamestnaných sa zmenší viac, a to o 13 tisíc.

„Mimoriadne dobrá situácia na trhu práce zostáva ukážkovým modelom nemeckého zotavovania,“ uviedol Carsten Brzeski, analytik ING Bank. Ďalším pozitívnym znakom je rast maloobchodných tržieb krajiny v prvom štvrťroku. Nemecký štatistický úrad vo štvrtok informoval, že maloobchodné tržby za január až marec reálne posilnili o 3,6 %. Išlo o ich najvýraznejší kvartálny rast od prvého štvrťroka 2012.

„Rekordne nízke úrokové sadzby a veľmi dobrá situácia na trhu práce sú dobrým znamením pre domáci dopyt,“ dodal Brzeski. Súkromná spotreba bola kľúčovým motorom ekonomického rastu Nemecka v roku 2014 a zdá sa, že smeruje k podpore hospodárstva aj v tomto roku.

Súvisiace články

Aktuálne správy