Španielska ekonomika v 1. kvartáli posilnila o 0,9 %

K najrýchlejšej miere rastu za sedem rokov prispelo zotavenie spotreby domácností

Španielska ekonomika v prvom kvartáli posilnila o 0,9 %. Podľa údajov, ktoré zverejnil vo štvrtok štatistický úrad krajiny, rástla najrýchlejším tempom za sedem rokov. Na výkon ekonomiky pozitívne vplývala domáca spotreba, ktorá sa zotavilo po strmom poklese. Výdavky domácností podporuje aj nízka inflácia, pričom v apríli španielske spotrebiteľské ceny klesli o 0,7 %.

Španielsky premiér Mariano Rajoy v pondelok uviedol, že v celom roku 2015 jeho vláda očakáva posilnenie výkonu ekonomiky o 2,9 %, čo ja viac ako súčasný odhad na úrovni 2 %. Aktualizovanú prognózu by mal vládny kabinet potvrdiť neskôr vo štvrtok. Vlani hrubý domáci produkt štvrtej najväčšej ekonomiky eurozóny vzrástol o 1,4 %. Bol to prvý výraznejší celoročný prírastok od roku 2008, kedy kolaps bubliny na realitnom trhu stiahol krajinu do hlbokej ekonomickej krízy.

Španielska ekonomika v súčasnosti patrí medzi najrýchlejšie rastúce v celej eurozóne. Napriek zotaveniu po dvojitej recesii a bankovej kríze však krajinu naďalej ťaží extrémne vysoká nezamestnanosť, veľký rozpočtový deficit a verejný dlh na úrovni zhruba 170 % hrubého domáceho produktu.

Súvisiace články

Aktuálne správy