Alibaba už nových zamestnancov nechce, musí šetriť

, FT Foto: SITA

V Číne je v tvorbe nových pracovných miest lídrom Alibaba, ale najnovšie prijímanie nových zamestnancov zastavila.

Jack Ma, zakladateľ firmy ktorá dnes zamestnáva 30 000 ľudí, vyhlásil že "tento rok sa počet zamestnancov celej skupiny nezvýši ani o jedinú osobou". To je ale v rozpore so zámermi Pekingu, ktorého najvyššou prioritou od roku 1989 je vytvoriť dostatok pracovných miest pre udržanie sociálnej stability a odvrátiť možnosť vzbury, ktorá by mohla zvrhnúť autoritárske vedenie.

Alibaba, čínska eCommerce firma, ktorá vlani bodovala v USA so svojou rekordnou počiatočnou  verejnou ponukou. sa zdá, akoby počúvala iné hlasy a nie tie z Pekingu. Hlasy akcionárov, ktorí sú nervózni z toho, že rast tržieb firmy spomaľuje. Vedenie Alibaba sa dostalo pod tlak po tom, čo cena akcií spoločnosti klesla z maxima 119 dolárov v novembri na dnešných zhruba 85 dolárov.

Jack Ma zamestnancom v prejave povedal, že "dôvod je jednoduchý: musíme sa dostať do formy. Myslím si, že (zamestnávať) 30 000 ľudí je efektívne."

V januári, Alibaba oznámila 40 percentý medziročný nárast tržieb za štvrťrok, v prepočte 4,2 miliardy dolárov. Nanaplnili sa tým ale očakávania analytikov, ktorí hovorili o 4,4 miliardách. Cenu akciií skupiny stlačila aj výmena názorov s regulátorom ohľadne falšovaného tovaru. Zmrazenie príjmania nových pracovníkov prichádza dva mesiace po inom úspornom rozhodnutí, keď Jack Ma zamestnancom oznámil, že nemôžu počítať tradičnými jarnými bonusmi. Predseda Alibaba to povedal vo februári, kedy sa vyjadril, že nie je spokojný s výkonom spoločnosti za rok 2014 a to aj napriek 25 miliardám z IPO na newyorskej burze. "Musíme objektívne vidieť naše vlastné výsledky, racionálne zvažovať externé názory a nie zaspať v ilúzii slávy," povedal v tom čase.

Ma dnes povedal, že Alibaba by prijala nového zamestnanca len vtedy, ak by aktuálne iný zamestnanec skončil. Jednou z oblastí, kde by Alibaba mohla vyžadovať rozšírený počet zamestnancov na odstránenie falošného tovar predávaného prostredníctvom jej webu.

V decembri minulého roka, spoločnosť uviedla, že investovala 160 miliónov dolárov  od začiatku roka 2013 na odstránenie falzifikátov zo svojich stránok, ako je Taobao. Vyčlenených na túto úlohu bolo 2000 zamestnancov a ďalších 5400 "dobrovoľníkov", aby sa kontrolovali podozrivé položky. Začiatkom tohto mesiaca sa firma zaviazala zvýšiť úsilie o vyradenie sporných položiek z jej stránok, prijala tým kritiku od American Apparel & Footwear Association, lobistickej skupiny v odevnom priemysle v USA. AAFA sa sťažovala, že bola "frustrovaná" nedostatočným pokrokom pri riešení stavu, čo viedlo k nekontrolovateľnému predaju falšovaného tovaru. Dodala, že výskyt falošných odevov zhoršil nádej na odstránenie Alibaba z čiernej listiny "notoricky známych trhov".

Súvisiace články

Aktuálne správy