Veľký veštec Bill Gates: Ako sa naplnilo jeho 15 odvážnych predpovedí z roku 1999

, businessinsider Foto: SITA

V roku 1999 sa na pultoch objavila kniha Billa Gatesa s názvom “Business @ the Speed of Thought.” V nej Gates spomína aj 15 odvážnych predpovedí, v čase, kedy mohli znieť dosť poburujúco.

Ale ako ich zozbieral na svojom blogu študent Marcus Kirjonen, predpovede sa ukázali byť "strašidelne jasnozrivé."

1, Stránky na porovnávanie cien
Gatesova predpoveď: "Služby automatizovaných porovnávačov umožnia, aby ľudia videli ceny zozbierané z niekoľkými webových stránok, takže bude ľahké nájsť najlacnejší produkt pre všetky odvetvia."
Dnešná realita: Bežne už vyhľadávame aj pomocou lokalizovaných vyhľadávačov, nie je to žiadna vymoženosť. Vyhľadávač dokáže ponúknuť niekoľko internetových obchodov s rôznymi cenami toho istého výrobku.

2, Mobilné zariadenia
Gatesova predpoveď: "Ľudia budú nosiť so sebou malé zariadenie, ktoré im umožní trvalo zostať v kontakte a robiť elektronické obchody nech už sú kdekoľvek. Budú môcť kontrolovať správy, pozrieť si lety, ktoré majú rezervované, získajú informácie z finančných trhov, a dokážu robiť čokoľvek iné na týchto zariadeniach."
Dnešná realita: Smartfóny, tablety, ale aj inteligentné hodinky už toto všetko umožňujú..

3, Okamžité platby a zdravotná starostlivosť on-line
Gatesova predpoveď: "Ľudia budú platiť svoje účty, postarajú sa o svoje financie, a budú komunikovať so svojimi lekármi cez internet."
Dnešná realita: Technika ešte nezmenila zdravotnú starostlivosť, ale prvé lastovičky sa už objavili. Naopak v oblasti financií sa predpoveď naplnila. Prístup na účet, presuny peňazí, nakupovanie, to všetko už bežne robíme on-line.

4, Internet vecí
Gatesova predpoveď: "Budú vyvinuté systémy na pripojenie a synchronizáciu všetkých vašich zariadení inteligentným spôsobom, či už sú doma alebo v kancelárii, ktoré budú zdieľať vaše dáta. Prístroj bude kontrolovať váš e-mail a ponúkne vám informácie, ktoré potrebujete. Keď pôjdete na nákup, vyberiete si recept a systém vám vygeneruje zoznam položiek, ktoré potrebujete kúpiť. Zároveň bude informovať všetky zariadenia o vašom nákupe aby sa automaticky doladili."
Dnešná realita: Google už má aplikáciu vo forme šikovného asistenta, ktorá beží na mobilných zariadeniach. Inteligentné zariadenie, ako je Nest, dokáže zhromažďovať údaje o vašej každodennej rutine a vie napríklad automaticky nastaviť teplotu v domu. Vyhľadávače vám ponúknu zľavové kupóny na základe vašich minulých nákupných zvyklostí.

5, Monitoring domácnosti
Gatesova predpoveď: "Konštantné sledovanie priestorov cez internet sa stane bežným, získate informácie o každej návšteve vo vašej neprítomnosti."
Dnešná realita: Stačí vám lacná webová kamera a pripojenie na internet a môžete sa pozrieť, čo práve robí váš domáci miláčik, keď pri ňom nie ste. Výrobcom takýchto kamier je aj Dropcam, firmu vlani kúpil Google za 555 miliónov dolárov.

6, Sociálne médiá
Gatesova predpoveď: "Súkromné ​​webové stránky pre vašich priateľov a rodinu budú zdieľané, čo vám umožní četovať a plánovať podujatia."
Dnešná realita: Niektorí si už život bez sociálnych sietí nevedia ani predstaviť. Statusy, fotky, lajkovania. Ako sme bez nich vôbec mohli existovať?

7, Automatizovaná reklama
Gatesova predpoveď: "Softvér, spozná, že ste si rezervovali výlet a túto informáciu použije, aby vám ponúkol ďalšie aktivity, ale aj zľavy na všetky veci, ktoré by s výletom mohli súvisieť."
Dnešná realita: Cestovné stránky upravujú svoju ponuku na základe údajov z vašej histórie prehľadávania. Google a Facebook dokáže prispôsobovať zobrazovanie reklamy na základe záujmu užívateľa.

8, Fandenie on-line
Gatesova predpoveď: "Keď sledujete športové zápolenie v televízii, budete mať možnosť naživo diskutovať o tom, čo sa práve deje a hlasovať o tom, kto si myslíte, že vyhrá."
Dnešná realita: Sociálne médiá to už umožňujú, Twitter je v tejto oblasti jasnou jednotkou. Dokážete zanechať komentár v reálnom čase na športové weby.

9, Odkazy na stránky počas živého televízneho vysielania
Gatesova predpoveď: "Televízne vysielanie bude zahŕňať odkazy na príslušné webové stránky a obsah, ktoré dopĺňajú to, na čo sa práve pozeráte."
Dnešná realita: Živé športové prenosy, ale aj spraavodajstvo je plné odkazov na špecializované weby.

10, Inteligentná reklama
Gatesova predpoveď: "Zariadenie budú poskytovať inteligentnú reklamu. Budú poznať vaše nákupné trendy a budú zobrazovať reklamy, ktoré sú šité na mieru vašim preferenciiám."
Dnešná realita: Väčšina on-line reklamy už má túto funkciu v sebe. Inzerenti tak dokážu presne zacieliť na potrebnú skupinu používateľov na základe histórie kliknutí, osobného záujmu, nákupných zvyklostí atď.

11, Online diskusné kluby
Gatesova predpoveď: "Obyvatelia miest a krajín bude mať možnosť diskutovať na Internete ohľadom otázok, ktoré sa ich týkajú, ako sú napríklad miestna politika, urbanizmus alebo bezpečnosť."
Dnešná realita: Väčšina spravodajských webov, ale aj weby samospráv, či obcí majú vytvorenú sekciu na pridávanie komentárov, kde ľudia môžu rozprúdiť diskusie, navyše sú aj špecializované fóra, kde sa ľudia môžu opýtať a dostanú odpovedať na vybraný okruh otázok. Twitter a Facebook zohral dôležitú úlohu v politických revolúciách v Líbyi, Egypte a Tunisku.

12, Špecializované weby
Gatesova predpoveď: "On-line komunity nebudú ovplyvnené lokalitou, ale skôr spoločným záujmom."
Dnešná realita: Všetky druhy spravodajských stránok a on-line komunít sú zamerané na vybrané témy tak, aby dokázali ísť hlbšie v danej problematike.

13, Projektový manažment
Gatesova predpoveď: "Projektoví manažéri, ktorí chcú dať dohromady tím, budú môcť postupovať  on-line, popíšu požiadavky a získajú odporúčania na dostupné kapacity, ktoré zodpovedajú ich požiadavkám."
Dnešná realita: K dispozícii máme kvantum workflow softvéru v podnikovej sfére, ktorý priniesol revolúciu v tejto oblasti.

14, Online nábor
Gatesova predpoveď: "Podobne aj ľudia, ktorí budú hľadať prácu môžu využiť on-line ponuky, na základe definovania ich záujmu, potrieb a špecializovaných zručností."
Dnešná realita: Stránky ako je LinkedIn, či kariéra, umožňujú užívateľom nahrávať svoje životopisy a nájsť si prácu na základe individuálneho záujmu a potrieb. Zamestnávatelia môžu vyhľadávať na základe odborných schopností.

15, Elektronické trhovisko
Gatesova predpoveď: "Spoločnosti sa budú môcť uchádzať o zákazku, či už pôjde o stavebný projekt, alebo nakrútenie filmu, či reklamnú kampaň. To bude efektívne pre veľké spoločnosti, ktoré chcú outsorcovať prácu, ktorá nie je jadrom ich podnikania a hľadajú dodávateľa tejto služby."
Dnešná realita: Veľké množstvo softvéru uprednostňuje sociálny aspekt, aby užívatelia dokázali osloviť iné firmy a odštartovať tak konverzáciu, ktorá by mohla viesť k väčším projektom. Ale aj fyzické osoby dokážu svoje požiadavky presnejšie definovať a nájsť si dodávateľa pre hľadanú službu, či tovar. Navyše je všetko transparentné na vytvorenie konkurenčného prostredia.

Súvisiace články

Aktuálne správy