Čomu sa vyhnúť pri aktívnom vstupe do sveta financií: Šesť najväčších chýb pri investovaní

, Lynx Foto: SITA

Pre väčšinu ľudí je svet financií ešte stále veľkou neznámou, aj keď údaje ukazujú, že čoraz viac z nás sa snaží o svoje financie starať. Obľúbené sú aj investície do akcií, ale v tejto oblasti zatiaľ robíme amatérske chyby, ktoré nás často vyjdú dosť draho. Preto ak uvažujete o vstupe do sveta investícií, vyhnite sa im. Pokiaľ už investujete, pozrite sa, či niektoré z nich náhodou nerobíte aj vy.

Nehľadajte adrenalínový zážitok
Investovanie má v sebe niečo príťažlivé, ale adrenalínové zážitky treba hľadať niekde inde. Byť na trhu vyžaduje isté napätie, ale rozhodne by ste ho nemali tlmiť tým, že budete preskakovať z jednej špekulatívnej pozície na druhú. Ak je toto aj váš prípad, radšej si kúpte vstupenku niekam do zážitkového komplexu. Vyjde vás to lacnejšie. Veď sú aj dôležitejšie veci v živote než investovanie.

Nepodceňujte výber brokera
Ak chcete investovať do akcií, mien či komodít, zrejme sa nezaobídete bez pomoci profesionála. Výber obchodníka s cennými papiermi, tzv. brokera by ste rozhodne nemali podceniť. Spíšte si svoje požiadavky, pričom majte na mysli celý proces investovania. Nezabúdajte na zdanlivé maličkosti, ako sú napr. kurzy pri menovej konverzii a ďalšie.

Zvoľte si stratégiu
Veľkú časť investičného správania sa tvorí kreativita, impulz a nápad, ale základom všetkého je stratégia. Tá vytvára pri šikovnom investovaní medze a pomôže zabrániť debaklu. Než sa teda pustíte do investovania, venujte chvíľu osvojeniu si strategického minima a vyjasnite si svoje možnosti, očakávania a najmä odolnosti voči riziku.

Trpezlivosť!
Jedna z najdôležitejších vlastností, ktorú musí mať ako investor vo svojom arzenáli. Prakticky každý úspešný investor uvádza, že umenie čakať na správny moment je zásadné. A je jedno, či investujete na dennej či dlhodobej báze.

Neplaťte zbytočne
Keď už ste sa odhodlali na investovanie a venujete svoj čas tomu, aby vaša snaha bola úspešná, neplytvajte zbytočne prostriedky na poplatky. Vyberiete si partnera, ktorého poplatková štruktúra je transparentná a kde platíte najmenej za zrealizované obchody. Uistite sa, že obchodujete akcie na burze a nie deriváty proti svojmu brokerovi.

Uľahčite si to
Na celom svete sú milióny investorov a mnohí z nich, úspešní aj neúspešní, sa radi delia o svoje poznatky s ostatnými. Využite to a získajte výhodu. Je samozrejme umenie podstatu selektovať a čítať len tie správne zdroje, aby ste neplytvali drahocenným časom zbytočne,  kašlite na vatu, ktorá vás nikam neposunie. Ak by ste chceli obchodovať na burzách po celom svete, potom je nutné vybrať si svoj úzky okruh zdrojov, ktorým veríte a efektívne si v ňom dokážete nájsť informácie, ktoré sú pre vás zaujímavé. Nikdy sa nespoliehajte len na jeden zdroj, ale tiež by ich nemalo byť príliš veľa, aby ste nestrávili celý deň iba čítaním.

Súvisiace články

Aktuálne správy