Francúzska centrálna banka nevylučuje rast ekonomiky v r. 2016 o viac než 1,5 %

Francúzska ekonomika by mohla v budúcom roku vzrásť o viac než 1,5 %, ak vláda zvýši svoje úsilie s cieľom posilniť konkurencieschopnosť Francúzska. Povedal to dnes guvernér francúzskej centrálnej banky Christian Noyer. Informoval o tom portál MarketWatch.
„V prípade, že začneme dôrazne realizovať reformy, môže rast ekonomiky dosiahnuť aj viac, než je očakávaných 1,5 %,“ povedal Noyer pre francúzsku rozhlasovú stanicu Europe 1. Ako dodal, takéto tempo rastu by mohlo byť dostatočné na postupné zníženie miery nezamestnanosti. Ministerstvo financií odhaduje, že ekonomika Francúzska vzrastie tento rok o 1 % a v rokoch 2016 a 2017 sa rast zrýchli na 1,5 %.
Podľa šéfa centrálnej banky musí francúzska vláda urobiť viac najmä v oblasti spružnenia pracovného trhu. Noyer, ktorého funkčné obdobie sa v októbri končí, dodal, že je jednoduchšie prijať nepopulárne zmeny na trhu práce teraz, a nie až v budúcom roku, ktorý je posledným pred rokom prezidentských volieb. „Ak chceme uskutočniť reformy, musíme ich urobiť teraz,“ povedal Noyer.

Súvisiace články

Aktuálne správy