Ceny rodinných domov v USA vo februári vzrástli

Ceny rodinných domov v USA vo februári vzrástli viac ako v prvom mesiaci tohto roka a tiež viac, ako očakávali experti. Motorom ich rastu bol najmä dopyt po domoch v západnej polovici USA. Informovali agentúry Reuters a RTTNews.
Podľa najnovších údajov sa takzvaný kombinovaný index cien domov spoločností S&P a Case-Shiller v 20 vybraných amerických mestách vo februári 2015 medziročne zvýšil o 5 %. Tempo jeho rastu prekonalo aj odhady analytikov, ktorí predpovedali, že ceny domov stúpnu o 4,7 % po januárovom revidovanom náraste o 4,5 %.
Spomedzi 20 amerických miest sa vo februári najstrmšie zvýšili ceny domov v Denveri, medziročne o 10 %, a v San Franciscu (o 9,8 %).
V medzimesačnom porovnaní a na sezónne upravenej báze index cien domov S&P/Case-Shiller vo februári vzrástol o 0,9 %, rovnako ako v januári. Aj tento výsledok prekonal očakávania trhu, ktorý počítal s jeho zvýšením o 0,7 %.
Bez úpravy o sezónne vplyvy stúpol februárový index cien domov v USA medzimesačne o 0,5 %, čo je lepší výsledok ako januárový pokles o 0,1 %.
Podľa S&P tempo zdražovania rodinných domov je vyššie ako tempo rastu inflácie aj tempo zvyšovania platov. Dôvodom sú relatívne nízke úroky z hypoték a solídna zamestnanosť. Tieto faktory tak podporujú dopyt po realitách a ten zase ženie nahor ceny domov.

Súvisiace články

Aktuálne správy