Produkcia kukurice v južnej Afrike by mala klesnúť o 26 %, FAO má obavy

Produkcia kukurice v juhoafrických krajinách tento rok pravdepodobne prudko klesne, čo vyvoláva obavy zo zhoršenia potravinovej bezpečnosti v regióne, keďže kukurica je kľúčovou potravinovou komoditou v tejto oblasti. Uviedla to dnes Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO).
Podľa FAO môže tohtoročná produkcia kukurice v krajinách južnej Afriky klesnúť oproti predchádzajúcemu roku až o 26 %, čo by mohlo spôsobiť prudký rast cien a negatívne ovplyvniť zabezpečenie obyvateľstva vo viacerých krajinách regiónu potravinami.
Dôvodom je nepriaznivé počasie. Najskôr sa oneskorili sezónne dažde, následne prišlo obdobie príliš prudkých dažďov, ktoré spôsobili v niektorých oblastiach záplavy, aby potom nasledovalo vo februári a v marci dlhé obdobie sucha.
Najväčší pokles úrod sa očakáva v Juhoafrickej republike (JAR), ktorá je zároveň najväčším producentom a vývozcom komodity v regióne. FAO predpokladá, že pokles úrod v JAR by oproti roku 2014 mohol dosiahnuť až 33 %.
Zníženie úrod sa očakáva aj v druhom a treťom najväčšom producentovi kukurice v juhoafrickom regióne, v Malawi a Zambii. Rovnaký vývoj predpokladá FAO aj v krajinách ako Botswana, Lesotho, Madagaskar, Mozambik, Namíbia, Svazijsko a Zimbabwe.
Nepriaznivé vyhliadky sa už čiastočne odrazili na trhoch s obilím. V JAR zaznamenali vo februári prudké zvýšenie cien, aj keď v marci sa rast spomalil. Rast cien negatívne pocítia najmä štáty, ktoré sú vysoko závislé od dovozu kukurice zo zahraničia, ako je napríklad Namíbia. Najvýraznejší rast dovozu sa očakáva od JAR, no zvýšený import predpokladá FAO aj v prípade ďalších krajín regiónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy