Čiastočný úväzok v Európe je údelom žien, nie však na Slovensku

, eurostat Foto: SITA

Práca na čiastočný úväzok vám dáva väčšiu flexibilitu, preto ju niektorí ľudia uprednostňujú. Ale aj stanovuje nevítané limity pre milióny ľudí, ktorí by chceli pracovať. Vyplýva to z aktuálnych údajov Eurostatu. Títo "podzamestnaní“ ľudia tvoria takmer 10 miliónovú množinu v celej Európe. Vo väčšine prípadov ide vo všetkých európskych krajinách o ženy.

V celej Európe ako celku, je 6,6 milióna žien, ktoré pracujú na čiastočný úväzok a nemôžu pracovať toľko hodín, koľko by skutočne chceli. Až 67 % z celkového počtu nájdeme v Luxembursku. Iba v dvoch krajinách majú muži viac čiastočných úväzkov, v Rumunsku a na Slovensku.

Tieto údaje poukazujú na obrovský nevyužitý potenciál. Ľudia, ktorí by chceli byť viac produktívni a zarobiť viac peňazí, uviazli v zamestnaní, ktoré im neumožňuje rásť. Medzi najviac postihnutými krajinami celkovo, bez ohľadu na pohlavie, nájdeme Grécko, kde až 72 % ľudí pracuje na čiastočný úväzok.

Vo Veľkej Británii sa v tejto súvislosti rozpútala v posledných rokoch značná diskusia. Zamestnancom tam ponúkajú zmluvy "nulových hodín“, ktoré síce ponúkajú ľuďom prácu, ale bez záruky, že by museli odpracovať čo i len jedinú hodinu v pracovnom týždni. Veľká Británia patrí v Európe ku krajinám s najvyššou nezamestnanosťou, viac ako 1,8 milióna ľudí. Na pracovnom trhu je 22 % obyvateľstva na čiastočný úväzok.

Dáta tiež poukázal aj na ďalší veľký nevyužitý potenciál pracovnej sily v celej Európe. Sú to ľudia, ktorí by mohli pracovať, ale prácu si nehľadajú. Buď boli neúspešní a odradilo ich to, alebo majú iné dôvody, napríklad sa starajú o deti. V Taliansku do tejto kategórie "potenciálnej pracovnej sily" spadá 3,4 milióna ľudí, čo je viac ako tretina 9,5 milióna Európanov, ktorí by boli ochotní pracovať, ale prácu si nehľadajú.

Súvisiace články

Aktuálne správy