Euro posilnilo voči doláru aj oproti franku

Svetové devízové trhy - euro, dolár, švajčiarsky frank, česká koruna, poľský zlotý, maďarský forint

Správa „FINANCIE: Euro posilnilo voči doláru aj oproti franku“, rozšírená o informácie o vývoji na stredoeurópskom devízovom trhu v treťom odseku

BRATISLAVA 28. apríla (SITA, Reuters) – Dolár v utorok oslabil pre obavy z toho, že ekonomika USA sa spomaľuje. Keďže séria amerických ekonomických údajov bola slabšia, ako sa očakávalo, viedlo to k utlmeniu predpokladov, že v USA v júni zvýšia úrokové sadzby. Spoločnú európsku menu však v utorok podporili obnovené nádeje, že Grécko by si mohlo zabezpečiť dodatočné financie.

Euro si oproti doláru pripísalo pol percenta a dostalo sa na trojtýždňové maximum 1,0945 USD/EUR. Dolárový index, ktorý meria jeho hodnotu voči košu iných hlavných svetových mien, klesol o približne pol percenta na 96,927 bodu, čiže najnižšie od 6. apríla. Švajčiarsky frank voči euru oslabil na trojtýždňové minimum 1,04765 CHF/EUR, pričom medzi obchodníkmi sa šírili dohady, že švajčiarska centrálna banka intervenovala s cieľom oslabiť svoju národnú menu.

Na stredoeurópskych devízových trhoch do 15:12 SELČ posilnila česká koruna o 0,09 % na 27,457 CZK/EUR. Maďarský forint klesol o 0,48 % na 301,500 HUF/EUR a poľský zlotý o 0,30 % na 4,000 PLN/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy