Podniky v priemysle v apríli zvýšili optimizmus

Hodnota indikátora dôvery v priemysle v štvrtom mesiaci roka stúpla. Podniky v sektore pozitívne hodnotia rast objednávok a očakávajú zvýšenie produkcie na najbližšie tri mesiace.

Dôvera v slovenskom priemysle v apríli rástla. Hodnota indikátora dôvery v priemysle totiž podľa výsledkov konjunkturálneho prieskumu Štatistického úradu SR stúpla o 5,7 bodu na 6 bodov. Ukazovateľ sa tak vrátil na svoju februárovú hodnotu a o 4 body prevýšil úroveň dlhodobého priemeru. „Vývoj indikátora ovplyvnil rast objednávok a očakávané zvýšenie produkcie na najbližšie tri mesiace,“ konštatujú štatistici.

Trend priemyselnej produkcie v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom mal klesajúcu tendenciu. Saldo pokleslo o 11 bodov na hodnotu 2 body. Pokles zaznamenali najmä vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, v ostatnej výrobe, v oprave a inštalácii a dodávke elektriny, plynu a pary. Naopak, rast uviedli producenti v odvetviach výroby dopravných prostriedkov, strojov a zariadení a v chemickom priemysle.

Konjunkturálne saldo objednávok sa oproti marcu zvýšilo o 7 bodov na hodnotu záporných 5 bodov, keď rast zaznamenali len vo výrobe dopravných prostriedkov. Pokles objednávok naznačili respondenti v odvetví výroby strojov a zariadení, elektrických zariadení a drevených a papierových výrobkov. Počet objednávok považuje za dostatočný 84 % respondentov. Saldo objednávok na export sa zvýšilo o 2 body na hodnotu záporných 7. Rast predpokladajú len vo výrobe dopravných prostriedkov a dodávke elektriny, plynu a pary. Naopak, pokles objednávok na export zaznamenali najmä vo výrobe základných farmaceutických výrobkov, strojov a zariadení, drevených a papierových výrobkov a potravín. Za dostatočný ho považuje 83 % exportujúcich respondentov.

Hodnotenie úrovne zásob hotových výrobkov v apríli vzrástlo oproti minulému obdobiu o 1 bod na mínus 5 bodov. Rast stavu zásob uviedli hlavne v ťažobnom priemysle a výrobe strojov a zariadení. Pokles zásob bol výraznejší len vo výrobe dopravných prostriedkov. Zásoby považuje za primerané 90 % respondentov.

Saldo očakávanej produkcie na nasledujúce tri mesiace oproti marcu vzrástlo o 11 na 18 bodov, stále je však dva body pod dlhodobým priemerom. Najväčšími optimistami sú respondenti vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov, dopravných prostriedkov a ostatných nekovových výrobkov. Pokles očakávajú len vo výrobe farmaceutických výrobkov, v dodávke elektriny, plynu a pary a vo výrobe potravín.

V najbližšom trojmesačnom období väčšina firiem, až 84 %, neočakáva zmenu úrovne cien priemyselných výrobkov. Saldo oproti marcu sa znížilo o 2 body na mínus 9 bodov. Znižovanie cien očakávajú najmä vo výrobe farmaceutických výrobkov, potravín a počítačov, elektronických a optických výrobkov. Naopak, rast cien sa očakáva v chemickom priemysle a vo výrobe drevených a plastových výrobkov.

Vo vývoji zamestnanosti sa situácia oproti minulému mesiacu zlepšila, keď hodnotenie vzrástlo o 2 body na záporných 5 bodov. Zvýšenie zamestnanosti predpokladajú hlavne v ťažobnom priemysle, vo výrobe počítačov, elektronických a optických výrobkov a dopravných prostriedkov. Naopak, pokles zamestnanosti sa očakáva hlavne v dodávke elektriny, plynu a pary, vo výrobe farmaceutických výrobkov a v chemickom priemysle.

Pri hodnotení faktorov obmedzujúcich rast priemyselnej produkcie 46 % respondentov uviedlo nedostatočný dopyt po svojich výrobkoch a finančné obmedzenia 20 %. Medzi inými faktormi sa objavili hlavne blokáda východných trhov, vplyv počasia, nedostatok zamestnancov a podobne. Žiadne obmedzujúce faktory nepociťuje 29 %. Väčšina respondentov, 86 %, považuje svoju súčasnú produkčnú kapacitu za dostatočnú a 11 % za viac ako dostatočnú. Na základe objednávok majú podniky zabezpečenú prácu v priemere na 7 mesiacov, pričom zásoba práce je zabezpečená najmä v dodávke elektriny, plynu a pary a vo výrobe koksu a rafinovaných ropných produktov.

V nasledujúcich troch mesiacoch možno podľa predpovedí respondentov očakávať rast vo vývoji objednávok, celkové saldo sa v porovnaní s predchádzajúcim obdobím zvýšilo o tri body. Rast signalizujú hlavne respondenti vo výrobe dopravných prostriedkov, elektrických zariadení a v chemickom priemysle.

V porovnaní s minulým štvrťrokom pokleslo saldo očakávaného exportu o 10 na 6 bodov. Pokles exportu očakávajú hlavne v dodávke elektriny, plynu a pary, výrobe potravín a počítačov, elektronických a optických výrobkov. Priemyselné firmy využívajú výrobné kapacity v priemere na 79 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy