Grécko mení zloženie tímu, ktorý rokuje s veriteľmi

Tento krok sa vo všeobecnosti interpretuje ako úsilie o preradenie ministra Janisa Varoufakisa na menej aktívnu pozíciu v rámci vyjednávaní.

Grécky premiér Alexis Tsipras v pondelok urobil zmeny v zložení tímu, ktorý rokuje s veriteľmi. Tento krok sa vo všeobecnosti interpretuje ako úsilie o preradenie ministra Janisa Varoufakisa na menej aktívnu pozíciu v rámci vyjednávaní. Po minulotýždňových rokovaniach v Rige čelí Varoufakis výzvam na odstúpenie z funkcie, keďže sa z rokovaní vrátil v izolovanej pozícii a s prázdnymi rukami.

 

Tsipras a ďalší vyšší predstavitelia krajiny pritom v nedeľu vyjadrili Varoufakisovi podporu s tým, že bude dozerať na činnosť novovzniknutého tímu. Uviedol to jeden z gréckych vládnych predstaviteľov. Zároveň dodal, že koordinátorom tímu sa stal tajomník ministerstva zahraničných vecí Euclid Tsakalotos, ktorého majú veritelia v obľube. Ide o ekonóma s miernou rétorikou. "Neustále robíme vylepšenia v snahe o lepšiu koordináciu a efektívny postoj, pretože toto je to, čo ľudia, časy a rokovania vyžadujú,“ povedal Tsakalotos. "Učíme sa z vlastných chýb,“ doplnil.

Predstavitelia eurozóny zmeny na gréckej strane vítajú, vrátane obmedzenia úloh ministra Varoufakisa. "Spôsob, akým sa správal, z neho urobil dodatočnú prekážku v rokovaniach s Gréckom,“ povedal predstaviteľ eurozóny, ktorý nechcel byť menovaný. "Obmedzenie jeho úloh, pričom už nebude hlavnou kontaktnou osobou, je odstránením prekážky. Pre niektorých členov Eurogroup sa to stalo takmer osobným,“ doplnil. Eurogroup je skupina ministrov financií krajín eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy