Z lekární sa vyzbieralo 97,7 tony nespotrebovaných liekov

Množstvo odpadu sa medziročne znížilo o 12,3 percenta.

Nespotrebované lieky, ktoré pacienti vrátili naspäť do lekární, sa aj v minulom roku počítali na tony, odpadu však bolo medziročne menej. Z takmer dvetisíc lekární na Slovensku bolo v roku 2014 zozbieraných 97,7 tony nespotrebovaných liekov. V priemere na jednu lekáreň to predstavuje 49,6 kilogramu. Ako vyplýva zo správy Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), v ktorého kompetencii je táto agenda, množstvo odpadu sa medziročne znížilo o 12,3 %. V roku 2013 bolo vyzbieraných 111 ton nespotrebovaných liekov. Štátny ústav zabezpečuje zber a likvidáciu týchto liekov prostredníctvom zmluvnej spoločnosti Modrá planéta.

Zber liekov sa vykonáva dvakrát ročne na jar a na jeseň. Počas toho minuloročného sa najviac, 20,6 tony, vyzbieralo z lekární v Bratislavskom kraji, nasledoval Košický kraj s 12,8 tony, v Prešovskom kraji to bolo 11,8 tony. V ostatných samosprávach sa odpad pohyboval od 10,7 tony do 10,3 tony. Najmenej to bolo v Nitrianskom kraji.

Podľa nedávno zverejnenej štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií si v minulom roku pacienti z lekární vybrali 83,7 milióna balení liekov na lekársky predpis v celkovej hodnote 993 mil. eur a ďalších 35,6 mil. balení voľnopredajných liekov, za ktoré uhradili 147 mil. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy