Nemecko vlani prilákalo rekordné zahraničné investície

Zahraniční investori vlani v krajine začali realizovať 1 119 nových projektov v hodnote 3,2 mld. eur, na prvom mieste boli v počte projektov Číňania (190 projektov) na druhom mieste Američania (168 projektov)

Nemecko vlani prilákalo zahraničné investície v rekordnej sume 3,2 mld. eur. Počet nových zahraničných investorov prichádzajúcich do krajiny sa zvýšil na historické maximum, a to najmä vďaka rastúcemu záujmu čínskych investorov. Informovala o tom nemecká agentúra pre zahraničné investície GTAI. Agentúra uviedla, že v roku 2014 zahraniční investori začali v Nemecku realizovať 1 119 nových projektov, čo bol oproti predošlému roku rast o pätinu. Hodnota nových projektov stúpla o 18,5 % z úrovne 2,7 mld. eur, na ktorej bola v roku 2013.

Najviac investorov vlani do Nemecka prišlo z Číny. V počte nových investícii v krajine sa tak Číňania dostali na prvé miesto a predbehli Američanov. Čína v roku 2014 v Nemecku začala realizovať 190 nových projektov, USA začali 168 nových projektov a švajčiarski investori 130 nových projektov.

„Nemecko je v Európe bezpečným útočiskom,“ povedal pre agentúru Reuters šéf GTAI Achim Hartig. „To je pre investorov veľmi atraktívne,“ konštatoval Hartig. Dodal pritom, že bonusom pre investorov je dobrá infraštruktúra, priaznivá poloha v centre Európy a kvalifikovaná pracovná sila.

Súvisiace články

Aktuálne správy