Veľké škrty Deutsche Bank: Zruší štvrtinu pobočiek a z niektorých krajín odíde

, ČTK Foto: SITA

Najväčšia nemecká banková spoločnosť Deutsche Bank dnes zverejnila podrobnosti reštrukturalizačného plánu pre nasledujúcich päť rokov. Chce zrušiť viac než štvrtinu pobočiek, opustiť zhruba desatinu krajín, v ktorých teraz pôsobí, a obmedziť svoje aktíva v investičnom bankovníctve.

Nová stratégia má posilniť ziskovosť podniku. Banka si od nej sľubuje zníženie ročných nákladov o 3,5 miliardy eur. Deutsche Bank je odhodlaná byť "poprednou globálnou bankou sídliacou v Nemecku", uviedli v dnešnom vyhlásení terajší šéfovia bankovej skupiny Jürgen Fitschen a Anshu Jain.

Spoločnosť už minulý týždeň oznámila, že v rámci reštrukturalizácie predá divíziu Postbank, zameranú na drobných klientov, a obmedzí aktivity v investičnom bankovníctve, ktoré je pre ňu významným zdrojom zisku. Dnes skupina oznámila, že plánuje obmedziť svoje aktivity v oblasti komodít či niektorých finančných nástrojoch. Aktíva v investičnom bankovníctve plánuje znížiť o približne 200 miliárd eur.

Ďalšie kroky sa týkajú drobného bankovníctva, kde banka zápasí s vysokou konkurenciou a nízkymi maržami na domácom trhu. Do roku 2017 plánuje zrušiť až 200 zo súčasných zhruba 730 pobočiek prevádzkovaných pod vlastnou značkou. Počet krajín alebo miest, v ktorých banka pôsobí, by sa mal v najbližších piatich rokoch znížiť o desať až 15 percent.

Firma však chce investovať do rozvoja niektorých aktivít. Výrazné investície plánuje v oblasti digitalizácie, kam chce v nasledujúcich až piatich rokoch investovať až jednu miliardu eur.

Spoločnosť odhaduje, že uskutočnenie tejto stratégie ju bude stáť približne 3,7 miliardy eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy