Aj vlani sa zo SR exportovali najmä agrovýrobky s nižšou pridanou hodnotou

Vo vývoze zo SR aj vlani prevládali agrokomodity s nižšou pridanou hodnotou, na rozdiel od dovozov, kde prevládali poľnohospodárske a potravinárske výrobky s vyššou pridanou hodnotou. Vyplýva to z materiálu Analytické vyhodnotenie výsledkov a tendencií zahraničného obchodu SR za rok 2014, ktorý predložilo do pripomienkového konania Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.
„Potvrdilo sa riziko pokračovania tohto trendu, čo sa nepriaznivo odzrkadlilo na zvýšení negatívneho vývoja salda obchodnej bilancie v roku 2014, ktoré sa prehĺbilo až na 1,038 miliardy eur,“ upozornil rezort hospodárstva. Ku koncu roku 2013 saldo zahraničného obchodu s agrokomoditami predstavovalo pritom 683,2 milióna eur.
Tak ako v roku 2013, aj v roku 2014 sa v zahraničnom obchode SR s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami nepodarilo diverzifikovať teritoriálnu orientáciu proexportnej politiky. Stále pretrvávala orientácia celého obchodu, teda aj exportu, na trhy krajín EÚ.
Vývoz poľnohospodárskych a potravinárskych výrobkov vlani dosiahol hodnotu 2,749 miliardy eur pri medziročnom poklese o 14,5 %. Dovoz agrokomodít dosiahol hodnotu 3,787 miliardy eur pri medziročnom poklese o 2,8 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy