EÚ povolila dovoz 10 nových druhov geneticky modifikovaných plodín

Európska únia (EÚ) dnes povolila dovoz 10 nových druhov geneticky modifikovaných plodín (GMO) a dvoch druhov rezaných karafiátov. Ide o prvé schválenie po vyše roku od revízie schvaľovacieho procesu. Informovala o tom agentúra Reuters.
Európska komisia (EK) oznámila, že na 10 rokov odobrila 10 nových druhov kukurice, sóje, bavlny a repky olejnej pre ľudskú konzumáciu aj živočíšne krmivo. V praxi však tieto plodiny, ktoré pestujú spoločnosti Monsanto, BASF a Bayer CropScience, budú slúžiť ako krmivo. Brusel o ďalších 10 rokov rozšíril povolenie na používanie siedmich už schválených plodín od firiem Bayer, Monsanto, Dupont’s Pioneer a Dow AgroScience. Schválené druhy sa pripoja na existujúci zoznam 58 geneticky modifikovaných plodín povolených v EÚ. Karafiáty vyvinul Suntory Holdings.
Dnešné schválenie sa týka len dovozu, nie pestovania. V súčasnosti sa v Európe smie pestovať len jedna geneticky modifikovaná plodina. Ide o kukuricu MON810 od firmy Monsanto, ktorá sa pestuje v Španielsku a Portugalsku.
GMO, ktoré sa zväčša pestujú na americkom kontinente a v Ázii, rozdeľujú verejnú mienku v Európe. Niektoré ochranárske skupiny sa obávajú ekologického dopadu týchto plodín a pochybujú, či sú pre človeka zdravé. Navyše, podľa ich názoru súkromné spoločnosti týmto spôsobom získavajú kontrolu nad potravinovým reťazcom. Pestovatelia naproti tomu tvrdia, že podľa výskumov sú plodiny bezpečné.
Povolenie je prvé od novembra 2013 a vyplýva z návrhu zmeny pravidiel schvaľovacieho procesu pre GMO. Podľa neho majú jednotlivé krajiny právo obmedziť alebo zakázať dovoz GMO, i keď ho únia ako celok schválila.
Návrh zmien nahneval oba tábory, prívržencov aj oponentov GMO. Na strane prívržencov stoja najmä USA, ktoré kritizujú, že návrh iba zvýši obchodné obmedzenia a poškodí rokovania o plánovanej dohode o voľnom obchode s EÚ. Odporcovia zas tvrdia, že nové pravidlo neposkytuje národným vládam legálne predpoklady pre zamietnutie dovozu a v praxi povedie k záplave povolení.
Prezident EK Jean-Claude Juncker podľa Greenpeace porušil sľub, keďže súčasný návrh nanúti Európe genetické plodiny, hoci väčšina členských krajín je proti nim. „Dnes otvoril stavidlá pre novú vlnu GMO, a to len preto, aby potešil americké biotechnologické spoločnosti a obchodných splnomocnencov,“ tvrdí Greenpeace.

Súvisiace články

Aktuálne správy