Dôvera v českej ekonomike sa v apríli nezmenila

Zlepšila sa nálada českých podnikateľov, ale klesla dôvera spotrebiteľov, súhrnný indikátor dôvery sa oproti marcu nezmenil a zostal na úrovni 95,1 bodu

Celková dôvera v českej ekonomike sa v apríli medzimesačne nezmenila. Súhrnný indikátor dôvery sa oproti marcu nezmenil a zostal na úrovni 95,1 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa v porovnaní s marcom mierne zvýšil, a to na 93,2 bodu z úrovne 92,9 bodu. Indikátor dôvery spotrebiteľov však klesol na 104,3 bodu z marcových 105,7 bodu. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Dôvera v priemyselnom odvetví Českej republiky v apríli sa v porovnaní s marcom mierne zhoršila. Index dôvery v priemysle oslabil na 95,9 bodu z marcovej hodnoty 96,8 bodu. Respondenti mierne lepšie hodnotili súčasnú celkovú ekonomickú situáciu. Zhoršilo sa však hodnotenie súčasného celkového aj zahraničného dopytu.

Celková dôvera v stavebníctve sa však zvýšila, keďže v porovnaní sa marcom sa zlepšilo hodnotenie dopytu po stavebných prácach. Index dôvery v tomto sektore stúpol na 86,3 bodu z marcových 81,2 bodu. Index dôvery vo vybraných odvetviach služieb tiež stúpol, a to na 90,1 bodu z marcovej úroveň 89,9 bodu.

Súvisiace články

Aktuálne správy