Ťažký život v Rusku: Stredná trieda mizne, napriek Putinovým sľubom

, bloomberg Foto: SITA

Ekonomický prepad Ruska vyvolali EÚ a USA prostredníctvom sankcií kvôli Ukrajine, pridal sa kolaps cien ropy, ktorý ohrozuje veľkú časť ziskov krajiny. Rozvíjanie strednej triedy je utlmené, dôvera spotrebiteľov sa prepadla na najnižšiu úroveň od roku 2009.

"Boomu je preč," hovorí Chris Weafer z poradenskej firmy Makro Advisory v Moskve pre Bloomberg. "Starý model, založený na príjmoch z kvapiek ropy, končí."

Stredná trieda, definovaná ruskými výskumníkmi ako ľudia s vyšším vzdelaním, ktorí zarábajú nadpriemerne a nepracujú manuálne, sa za Putina zdvojnásobila na 40 percent zo 146 miliónovej populácie. Zatiaľ čo Putin sľúbil, že táto vrstva ešte porastie na viac ako 70 percent do roku 2020, Natalia Tichonová z Vysokej školy ekonomickej v Moskve si myslí, že sa zmenší na 30 percent v budúcom roku alebo v nasledujúcich dvoch rokoch. Niektoré prognózy sú ešte pesimistickejšie, hovoria o redukcii na polovicu, teda na 20 percent, čo je úroveň z roka 1998 po devalvácii a defaulte. Tvrdí to Jevgenij Gontmacher, hlavný ekonóm Ústavu rozvoja.

Ale len asi 15 percent populácie tvorí jadro strednej triedy, ďalších 25 percent sú na hranici. „Asi polovicu strednej triedy tvoria štátni zamestnanci, alebo ľudia, ktorí pracujú vo verejných obchodných spoločnostiach a boli lojálni k vláde,“ povedal pre agentúru Bloomberg Boris Makarenko, zástupca vedúceho Centra pre politické technológie v Moskve.

Ruská ekonomika rástla v priemere o 7 percent ročne počas Putinových prvých dvoch vlád v rokoch 2000 až 2008. Centrálna banka predpokladá, že tento rok by to mohlo byť okolo 4 percent. „Je tu isté riziko dlhodobejšej stagnácie s nulovým, alebo zanedbateľným rastom do roku 2020,“ hovorí Gontmacher. Dokonca aj oživenie cien ropy z ich súčasnej úrovne nižšej ako 65 dolárov za barel, bude mať malý vplyv na rast, tvrdí Gontmakher a poznamenáva, že rast v roku 2013, ešte pred sankciami a konfliktom na Ukrajine, kedy sa ropa v priemere obchodovala asi za 110 dolárov za barel. bol rast iba 1,3 percenta.

Svetová banka tento mesiac informovala, že ​​"bezprecedentné" úspechy posledných desaťročí na v oblasti znižovaní chudoby a vzostupnej mobility, môžu byť ohrozené. Odhaduje sa, že ruská stredná trieda tvorila 86 percent spotreby domácností do roku 2010.

Predaj áut v Rusku, ktorému vláda ešte v roku 2011 predpovedala, že nahradí Nemecko v úlohe najväčšieho európskeho automobilového trhu do roku 2016, klesol podľa údajov PricewaterhouseCoopers v tomto roku až o 35 percent. GM, najväčšia americká automobilka, minulý mesiac oznámila, že svoj jediný stopercentný výrobný závod v Rusku odstaví. Metro, najväčší predajca v Nemecku, oznámil pokles zisku za prvý štvrťrok, dôvodom je slabý rubeľ.

Valery Tuinayants predáva klobúky do reťazcov ako je Metro a Auchan. Hovorí, že predaj sa znížil o 30 percent, takže medziročne si pohoršil o 10 miliónov dolárov. Farid Chakaboev, ktorý ponúka mobilné služby pre migrantov z bývalých sovietskych ázijských krajín, musel svoje podnikateľsjké aktivity obmedziť, keď migranti vlani kvôli prepadu rubľa začali Rusko opúšťať. Začínal v roku 2010 a rástol takmer dvojnásobne každý rok, ale dnes už musel svoju moskovské priestory zavrieť a pracuje z domu. "Očakávam, že tento rok to bude veľmi ťažké, mal som v pláne kúpiť nehnuteľnosť, chcel som vymeniť svoj byt za väčší, ale myslím, že to budem musieť odložiť."

Niektorí analytici predpovedajú, že tisíce takých osobných neúspechov vytvára pre Putina toxický kokteil. Ekonóm Michail Dmitrijev, ktorý správne predpovedal demonštrácie v roku 2011 a 2012, hovorí, že protesty v menších mestách môžu kvôli náročným hospodárskym podmienkam vypuknúť pomerne rýchlo. Moskva a Petrohrad, kde sú príjmy vyššie, môžu časom nasledovať. "Vernosť strednej triedy režimu sa môže rýchlo vypariť, ak sa ich právomoci a výsady dostanú pod tlak," hovorí Gontmakher. "Mnohí z ruskej strednej triedy, najmä tí, ktorí sa spoliehajú na štát, sú na vládnu politiku nahnevaní."

Osobné preferencie Putinovi rastú, dnes má viac ako 80 percent. To naznačuje, že by mohol byť schopný takýto nesúhlas odvrátiť a udržať si podiel na moci. Bežní ľudia ale takéto šťastie nemajú. Jedným z nich je aj Dmitrij Sidorov, 22 ročný absolvent práva v Moskve, ktorý si nedokáže nájsť prácu. "Je to čoraz horšie," hovorí Sidorov, ktorý sa už videl v takých poradenských spoločnostiach, ako sú KPMG a Ernst & Young. "Nevidím žiadny dôvod k optimizmu." Sidorov strávil štyri roky na internáte v Moskve po tom, čo opustil svoj domov v meste na Urale. Hovorí, že to najlepšie, v čo môže v tejto chvíli dúfať je, že získa letnú stáž. Ale aj tie sú dnes zriedkavé. "To je veľmi zlé znamenie," komentuje situáciu ekonómka Tichonová. "To znamená, že sme stratili možnosť ďalšieho vývoja."

Súvisiace články

Aktuálne správy