Použitie bankového odvodu nepodlieha schváleniu ECB (2)

Zavedenie a použitie zdrojov z osobitného odvodu bánk nepodlieha súhlasu alebo inej schvaľovacej kompetencii orgánov EÚ alebo Európskej centrálnej banky (ECB). Stanoviská ECB majú odporúčací charakter ako vyjadrenie sa k pripravovanej legislatívnej zmene. Vo svojom stanovisku to konštatovalo Ministerstvo financií (MF) SR.
Rezort tak reagoval na kritiku, že v prípade odkúpenia pohľadávok voči stavebnej firme Váhostav-SK chce využiť bankový odvod v rozpore s názorom ECB.
„Osobitný odvod, ktorý napomôže riešiť krízovú situáciu v sektore stavebníctva, je plne pod kontrolou Slovenskej republiky. Použitie osobitného odvodu je riešením pre zmiernenie dopadov vzniknutej krízovej situácie, ktorá má potenciál byť spúšťačom hlbšieho systémového zlyhania,“ upozornil rezort financií.
Takýto krízový vývoj by podľa MF mohol ovplyvniť nielen živnostníkov v prípade Váhostavu-SK, ale aj celý sektor stavebníctva a následne bankový sektor ako najväčšieho veriteľa stavebných spoločností. „Použitím prostriedkov za prísne stanovených podmienok sa predchádza hlbšiemu systémového zlyhaniu a ohrozeniu finančného sektora, ako aj stability verejných financií a prostriedkov občanov,“ zdôraznilo ministerstvo.
Malým veriteľom Váhostavu-SK sa chystá štát cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB) ponúknuť okamžité odkúpenie pohľadávok vo výške 50 % ich hodnoty. Na uvedené odkúpenie sa majú použiť práve peniaze z osobitného odvodu. Túto možnosť priniesla novela Obchodného zákonníka, ktorú parlament schválil vo štvrtok (23.4.). Štát bude následne pohľadávky vymáhať a vďaka tomu sa prostriedky, ktoré budú takto použité, vrátia späť do štátnych finančných aktív, avizoval rezort financií.
Národná banka Slovenska (NBS) uviedla, že novela Obchodného zákonníka, prostredníctvom ktorého sa novelizuje aj zákon o bankovom odvode, nebola predložená do riadneho pripomienkového konania. „NBS sa tak k nej nemohla vyjadriť. Predkladateľ by mal zákon o osobitnom odvode konzultovať s ECB. Pri konzultácii pôvodného zákona sa nepredpokladalo použitie zdrojov iným spôsobom, pretože bol účelovo zriadený na riešenie problémov bánk,“ uviedla pre TASR hovorkyňa NBS Martina Solčányiová.

Súvisiace články

Aktuálne správy