Dôvera spotrebiteľov v ekonomiku klesla, ale podnikateľom sa nálada zlepšila

Dôvera českých spotrebiteľov v apríli klesla na najnižšiu úroveň za päť mesiacov. Ale podnikateľom v Česku sa nálada mierne zlepšila a celková dôvera v ekonomiku tak stagnovala. Informovala o tom agentúra RTTNews na základe údajov, ktoré dnes zverejnil český štatistický úrad (ČSÚ).
Podľa najnovšieho prieskumu ČSÚ sa index spotrebiteľskej dôvery v apríli znížil o 1,3 bodu na 2 body z marcových 3,3 bodu. To je jeho najnižšia hodnota od novembra 2014, keď dosiahol 1,3 bodu.
Prieskum tiež ukázal, že českí spotrebitelia sa obávajú zhoršenia celkovej ekonomickej situácie v krajine v nasledujúcich 12 mesiacoch. Ale ich obavy týkajúce sa osobnej finančnej situácie, rovnako ako nárastu nezamestnanosti, sa v porovnaní s marcom prakticky nezmenili.
Dobrou správou však je, že index podnikateľskej dôvery v Česku v apríli vzrástol o 0,3 bodu na 11,9 bodu z 11,6 bodu v marci.
A kombinovaný, zložený index dôvery v českú ekonomiku, ktorý odráža ako náladu spotrebiteľov, tak podnikateľov, tento mesiac zostal na marcovej úrovni 10 bodov.

Súvisiace články

Aktuálne správy