Štyri scenáre vývoja gréckej krízy: Zaujíma to ešte niekoho?

, Citigroup;patria foto: SITA

Dnes sa v lotyšskej Rige stretnú ministri financií členských krajín eurozóny. Hlavnou témou nebude nič iné ako grécka dlhová kríza. Silne zadlžená krajina sa s veriteľmi stále nedohodla ohľadom ďalšej finančnej pomoci, a tak naďalej hrozí, že bude čoskoro bez peňazí.

Aj keď v posledných dňoch mohlo dôjsť v pokroku v rokovaniach, dnešná dohoda je málo pravdepodobná a májová splátka Grékov Medzinárodnému menovému fondu bude adrenalínovým cvičením.

Zo siedmich požadovaných reformných krokov zatiaľ nová vláda v Aténach súhlasí zatiaľ iba s troma. Dohoda s MMF a európskymi inštitúciami bola v zásade dosiahnutá na podpore konkurenčného prostredia, prijatí protikorupčnej legislatívy a znížení administratívnej záťaže. Premiér Tsipras ale zatiaľ nechce pripustiť ďalšiu privatizáciu gréckych podnikov, znížiť bariéry vstupu do chránených odvetví a predovšetkým uvoľniť gréckym podnikateľom ruku v prepúšťaní zamestnancov. Tým skutočným pomyselným červeným plátnom pre extrémne ľavicovú SYRIZU je požiadavka na zníženie minimálnej mzdy.

Cesta k dohode bude pravdepodobne o niečo dlhšia, času rovnako tak ako peňazí ale Atény nazvyš nemajú. Navyše je potrebné mať na pamäti, že jedna vec je všeobecná dohoda a druhá konkrétne reformy. Trojka pritom na uvoľnenie ďalších peňazí bude chcieť vidieť konkrétne reformy v praxi. Ťažko niekto môže uveriť, že sa niečo také sa podarí do májovej splátky Medzinárodnému menovému fondu. Aj keď je možné, že na ňu Gréci peniaze ešte zoženú, blížiace sa splátky ECB budú už pre Atény bez vonkajšej pomoci príliš veľkým a nestráviteľným sústom.

Aké sú scenáre ďalšieho možného vývoja? Predpoveď zostavila americká finančná skupina Citigroup.

Veritelia najneskôr na konci júna schvália finančnú pomoc Grécku
Dovtedy budú Atény balansovať na kraji priepasti. Kapitálové kontroly zavedené v krajine na juhu Európy nebudú a program núdzového dodania likvidity gréckym bankám (ELA) nebude narušený. Grécky premiér Alexis Tsipras by v takom prípade zrejme musel veľmi ohnúť chrbát a podvoliť sa väčšine požiadaviek zo strany medzinárodných veriteľov. Alebo naopak ustúpia veritelia, ktorí súboj nervov nezvládnu.

Pomoc Grécku bude schválená výmenou za kapitálové kontroly, alebo až po vyhlásení bankrotu
Pravdepodobnosť tohto scenára zvyšuje neochota oboch strán ustúpiť zo svojich požiadaviek. Krach Grécka by mohli urýchliť obmedzenia programu ELA, nepriaznivý výsledok prípadného referenda o splácanie dlhov či zotrvanie krajiny v eurozóne alebo neodoslanie splátky MMF. Ak by ku krachu krajiny skutočne došlo, mohli by sa veritelia zľaknúť a finančnú pomoc rýchlo schváliť.

Finančne sa Aténam nepomôže, krajiny vyhlási bankrot, z eurozóny však Grécko nevystúpi
Istá forma krachu Grécka je všeobecne veľmi pravdepodobná. Bankrot by v krajine mohol vyvolať politické bezvládie, do ktorého by mohli byť vnesené kapitálové kontroly a sprísnenie programu ELA. ECB by ale aj tak Grécko mohla podržať, aby si krajina ponechala euro.

Grexit
Najpesimistickejší scenár, podľa ktorého by krajina vyhlásila bankrot, odišla z eurozóny a začala tlačiť novú drachmu. Grécku menu by v takom prípade čakala devalvácia, čo by pre Grékov mohlo byť ešte bolestivejšie než všetky doterajšie úsporné opatrenia. Podľa Citigroup je však Grexit zo všetkých štyroch možností najmenej pravdepodobný.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy