Machinácie v Deutsche Bank: Kde by si ho tak potreboval, bratku?

, ČTK;iDnes Foto: SITA

Nemecká Deutsche Bank zaplatí úradom v USA a Británii rekordných 2,5 miliardy dolárov za urovnanie obvinenia z manipulácií s úrokovou sadzbou LIBOR. Zároveň bude musieť banka prepustiť pracovníkov, ktorí sú za machinácie zodpovední.

So zaplatením rekordnej sumy, rovnako tak ako s výpoveďou pre sedem zamestnancov súhlasila banka preto, aby urovnala vyšetrovanie, ktoré sa proti nej v USA a vo Veľkej Británii vedú. Správu zverejnilo Oddelenie finančných služieb (Department of Financial Services – DFS) štátu New York.

O prácu príde sedem vysoko postavených manažérov, pričom niekoľko zamestnancov zapletených do problémov muselo opustiť svoje miesto už skôr. "Musíme mať na pamäti, že trhy sa nemanipulujú sami. Vždy to vyžaduje úmyselné previnenie konkrétnych osôb," okomentoval verdikt vrchný inšpektor úradu Benjamin Lawsky.

Jeho slová potvrdzujú mediálne najznámejšie úryvky z vyšetrovacích správ. Ide najmä o zachytenú e-mailovú komunikáciu jednotlivých bankárov, ktorí sa vzájomne familiárne oslovujú, žartujú spolu veľmi hovorovou angličtinou a hlavne sa dohovárajú na nastavení potrebnej sadzby.
"Môžeme tam dnes mať vysoký šesťmesačný libor, priateľu?" Dal by sa približne preložiť požiadavka, ktorú zaslal vo februári 2005 jeden z traderov predkladateľovi sadzby.    
"Jasné kámo. Kde by si ho tak potreboval, bratku?" Znela odpoveď.
"Myslel som tak 095," pokračovala konverzácie.
"V pohode. Malo to byť 9, bude 9,5," dokončil "tvorbu" referenčnej úrokovej sadzby jej predkladateľ.
Ppodobných konverzácií zachytili vyšetrovatelia niekoľko.

Práve tieto "procesy" vzbudili pred časom pri vyšetrovaní asi najväčší ohlas. LIBOR (London Interbank Offered Rate) je totiž jednou z globálne najpoužívanejších referenčných úrokových sadzieb na svete. Vyjadruje priemernú úrokovú sadzbu, za ktorú si sú banky navzájom ochotné požičať peniaze na londýnskom medzibankovom trhu. Sadzbu zostavuje Britská banková asociácia na základe údajov od členských bánk. A práve tie, vrátane Deutsche Bank, mali minimálne medzi rokmi 2005 a 2009 prispôsobovať túto sadzbu svojim záujmom.

Pokuty za manipulácie s úrokovými sadzbami už dostal aj rad ďalších bánk. Najviac peňazí doteraz musela zaplatiť švajčiarska banka UBS, ktoré úrady v USA, Británii a Švajčiarsku vymerali pokutu vo výške 1,5 miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy