Microsoft vykázal v 3. kvartáli 2014/2015 pokles zisku

Americký softvérový gigant Microsoft vykázal v 3. kvartáli obchodného roka 2014/2015 pokles zisku, medziročne o 12 %.

Napriek tomu jeho výsledky prekonali odhady analytikov Z Wall Street vďaka príjmom z predaja hardvéru a službám v oblasti cloud-computingu, ktoré čiastočne zmiernili pokles tržieb kľúčovej divízie softvéru. Aj posilnenie dolára malo negatívny vplyv na tržby spoločnosti. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

Čistý zisk najväčšieho svetového výrobcu softvéru za tri mesiace do konca marca klesol na 4,99 miliardy USD (4,65 miliardy eur), čo predstavuje 61 centov na akciu, z 5,66 miliardy USD alebo 68 centov na akciu v rovnakom období predchádzajúceho roka.

Tržby spoločnosti sa zvýšili o 6 % na 21,73 miliardy USD. Analytici, ktorých oslovila agentúra Reuters predpovedali Microsoftu zisk v priemere 51 centov na akciu a tržby 21,06 miliardy USD.
Výsledky koncernu odrážajú pokles predaja softvéru. Odbyt programu Windows sa v sledovanom období znížil medziročne o 19 %. Klienti sa totiž preorientovávajú z tradičných softvérových balíčkov na tzv. cloudové služby. Potvrdzujú to aj tržby cloudovej divízie, ktoré sa v 3. kvartáli takmer zdvojnásobili a dosiahli 6,3 miliardy USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy