Čistý zisk rafinérskej firmy PKN Orlen sa zvýšil

Za január až marec najväčšia poľská rafinéria vykázala čistý zisk 756 mil. zlotých (PLN), v prvom kvartáli vlaňajška bol v sume 64 mil. PLN

Najväčšia poľská rafinérska spoločnosť PKN Orlen v prvom kvartáli dosiahla výrazný rast čistého zisku, a to na sumu 756 mil. zlotých (PLN) z úrovne 64 mil. PLN, na ktorej bol za prvý štvrťrok minulého roka. Lacnejšia ropa totiž pomohla zvýšeniu rafinérskych marží a zväčšil sa aj objem predaja.

Zisk firmy PKN Orlen za január až marec tohto roka pohodlne prekonal očakávania analytikov oslovených v prieskume agentúry Reuters, ktorí odhadovali, že bude vo výške 211 mil. PLN. Spoločnosť PKN Orlen uviedla, že jej rafinérska marža stúpla na úroveň 7,50 USD na barel z úrovne 1,30 USD na barel, na ktorej sa nachádzala v rovnakom období minulého roka. Ceny ropy oslabili o polovicu na úroveň 54 USD za barel. V posledných dňoch sa rafinérska marža firmy ešte viac zvýšila, a to na 8,90 USD na barel.

PKN predpokladá, že cena londýnskej ropy Brent sa v tomto roku stabilizuje na terajšej úrovni a potom stúpne, keď sa ekonomický rast zrýchli. Upravený prevádzkový zisk firmy, ktorý nezohľadňuje zmeny hodnoty zásob ropy, v prvom štvrťroku vzrástol na 1,45 mld. PLN z úrovne 431 mil. PLN a prekonal prognózu analytikov, že bude vo výške 1,1 mld. PLN.

(1 EUR = 4,0022 PLN)

(1 EUR = 1,0743 USD)

Súvisiace články

Aktuálne správy