Deficit verejných financií eurozóny sa zvýšil

V období októbra až decembra 2014 bol deficit verejných financií v rámci Európskej menovej únie v priemere na úrovni 2,4 % hrubého domáceho produktu (HDP), v predchádzajúcom štvrťroku bol vo výške 2,2 % HDP

Deficit verejných financií podľa sezónne upravených údajov v pomere k hrubému domácemu produktu (HDP) bol v štvrtom kvartáli 2014 v rámci eurozóny v priemere na úrovni 2,4 %, čiže vzrástol v porovnaní s tretím štvrťrokom, kedy bol vo výške 2,2 % HDP. V rámci celej 28-člennej Európskej únie bol priemerný deficit verejných financií v štvrtom kvartáli na úrovni 2,6 %, HDP, čiže klesol v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom, kedy bol vo výške 2,8 % HDP. Informoval o tom vo štvrtok štatistický úrad EÚ Eurostat.

Celkové vládne príjmy v rámci eurozóny boli v štvrtom kvartáli v priemere na úrovni 46,7 % HDP, pričom v treťom štvrťroku boli v priemere vo výške 46,6 % HDP. Celkové vládne výdavky v rámci eurozóny boli v záverečnom kvartáli vlaňajška v priemere na úrovni 49,1 % HDP, čiže sa zvýšili z úrovne 48,8 % HDP v predošlom štvrťroku.

V rámci celej Európskej únie celkové vládne príjmy v období októbra až decembra 2014 dosiahli úroveň 45,5 % HDP, pričom v predchádzajúcom štvrťroku to bolo 45,2 % HDP. Celkové vládne výdavky v rámci EÚ v štvrtom kvartáli v priemere dosiahli úroveň 48,1 % HDP, čiže stúpli v porovnaní s tretím štvrťrokom, kedy boli na úrovni 47,9 % HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy