Malí veritelia Váhostavu-SK zoberú ponuku štátu na kúpu 50 % dlhov

Väčšina malých veriteľov Váhostavu-SK sa pravdepodobne rozhodne pre 50-% odpredaj svojich pohľadávok štátu. Konštatoval to na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave zástupca veriteľov Milan Blaho. Dôvodom je to, že najmä menšie firmy sa nevyznajú v tom, aké práva a povinnosti by im vyplývali z vlastníctva akcií stavebného gigantu. „Presnú štatistiku nepoviem, ale môžem dať zdravý odhad. Menšie firmy o nejakú kontrolu nebudú mať záujem. Budú brať skôr 50 %, čo je stále lepšie ako 15 % alebo 10 %,“ priblížil Blaho.
Podobný názor má aj zástupca spoločnosti Energy Pro Jozef Válek. Podľa jeho slov najmä spoločnosti, ktorým Váhostav-SK dlhuje vyššie sumy, budú mať záujem o to, aby ich pohľadávky prevzal na seba štát. „Ak tam má niekto 100.000 eur a dostane 50 % z nich, reálne si môže niečo za ne kúpiť alebo uspokojí nejaký dlh či úver, ktorý si musel zobrať kvôli tým dlhovaným peniazom,“ konštatoval Válek.
Štát chce dlhy veriteľov odkupovať cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku (SZRB). Financovať to chce z bankového odvodu.
Okrem iného vláda dnes oznámila aj iné návrhy, ako sa môžu živnostníci dostať k svojim peniazom, ktoré im nevyplatil Váhostav. Dlhy spoločnosti totiž neprepadnú. V budúcnosti si ich od firmy budú môcť veritelia vymáhať až do výšky 100 %. Okrem toho sa Váhostav-SK vzdá v prospech veriteľov 49 % svojich akcií. „Od koho prídu, to nebolo povedané. Bude to vnútorná záležitosť Váhostavu,“ doplnil Válek.
Taktiež premiér Robert Fico ohlásil, že banky sú pripravené znížiť mieru svojho uspokojenia zo 100 % na 85 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy