Nemecká vláda revidovala smerom nahor odhad hospodárskeho rastu

Nemecká vláda dnes revidovala smerom nahor odhad hospodárskeho rastu krajiny, vďaka solídnym spotrebiteľským výdavkov. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Minister hospodárstva Sigmar Gabriel oznámil, že podľa novej prognózy sa výkon najväčšej ekonomiky eurozóny tento aj budúci rok zvýši o 1,8 %. Kabinet v Berlíne pritom ešte v januári predpovedal, že hrubý domáci produkt (HDP) Nemecka tento rok stúpne o 1,5 % a v roku 2016 o 1,6 %. Dôvodom zlepšenia prognózy je lacná ropa, oslabenie eura a menové stimuly Európskej centrálnej banky (ECB), ktoré podporili nemeckú ekonomiku.
Aj dobrá situácia na trhu práce, teda relatívne nízka nezamestnanosť a zároveň rast platov, pomáhajú hospodárstvu. Naštartovali totiž zvyšovanie spotrebiteľských výdavkov, ktoré sú tak jedným z kľúčových ťahúňov ekonomiky.
Podľa vládnej prognózy výdavky domácností by mali tento rok vzrásť o 2 % po vlaňajšom zvýšení o 1,2 %, ale v roku 2016 sa tempo ich rastu znova spomalí na 1,6 %.
Zotavovanie ekonomiky zároveň prináša nové pracovné miesta a ďalšie zlepšovanie situácie na trhu práce. Kabinet odhaduje, že počet nezamestnaných klesne z vlaňajších 2,9 milióna na 2,77 milióna v roku 2016.
Nemecký export by sa mal tento rok zvýšiť o 4,7 % a v nasledujúcom roku tempo jeho rastu mierne klesne na 4,5 %, predpovedá Gabriel, podľa ktorého oslabenie eura pomáha zmierniť slabší dopyt po nemeckých produktoch v niektorých regiónoch, napríklad v Číne. Vlani sa vývoz z Nemecka zvýšil medziročne o 3,9 %.
Jedine firemné investície ešte nenabrali dostatočné tempo. Minister Gabriel očakáva, že v tomto roku sa zvýšia o 2,8 %, čo je menej ako vlani, keď vzrástli o 4,3 %. Ale už v nasledujúcom roku by mali aj firemné investície ožiť a znovu stúpnuť o 4,3 %.
Gabriel zároveň skonštatoval, že vládna prognóza je o niečo opatrnejšia ako predpovede popredných inštitútov, ktoré revidovali svoj odhad rastu nemeckej ekonomiky v tomto roku na 2,1 % z októbrových 1,2 %.
Minister na záver dodal, že Nemecko potrebuje zvýšiť investície do infraštruktúry a potrebuje tiež nájsť spôsob, ako v nasledujúcich dekádach zvládnuť výzvy, ktoré prináša starnutie populácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy